Makowiec z ptasim mleczkiem

Czas 45 minut Porcji kcal : 390 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Makowiec z ptasim mleczkiem – składniki:

Ciasto makowe:
– 15 dag margaryny
– 1/2 szklanki cukru
– 8 jajek
– 1 kg gotowej masy makowej
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
– kostka masła
– 1 duży budyń śmietankowy
– 5 łyżek cukru
– 2 szklanki mleka

Dekoracja:
– do posypania płatki migdałów
– polewa czekoladowa

Dodatkowo
– 2 galaretki pomarańczowe
– półtora opakowania lub jak kto woli około 600 gram ptasiego mleczka

Makowiec z ptasim mleczkiem – sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i dalej ucierać. Dodać masę makową, kakao z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie. Piec w 170 stopniach C przez około 20 minut – najlepiej sprawdzać patyczkiem – gdy jest suchy ciasto jest gotowe.

Ugotować budyń na 2 szklankach mleka z 5 łyżkami cukru. Wystudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń.

Rozpuścić dwie galaretki w 3 szklankach wody. Wystudzić.

Na ciasto makowe dać połowę masy budyniowej, rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko (5 rzędów). Pomiędzy ptasim mleczkiem wlać tężejącą galaretkę. Odstawić, aż galaretka dobrze zastygnie i wtedy na to rozsmarować drugą część masy budyniowej, a następnie przełożyć ciastem makowym. Polać ciepłą polewą i udekorować np. migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.