Czas 45 minut Porcji 10 kcal : 475 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mazurek czekoladowy – składniki:
2 szklanki mąki
kostka masła
szklanka cukru
2 żółtka
szczypta soli
słoik dżemu morelowego
300 g bakalii
wafle suche
polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
tabliczka gorzkiej czekolady
50 g cukru
100 g śmietanki słodkiej UHT
Mazurek czekoladowy – sposób wykonania:
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, sól oraz cukier, zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, po 2 godzinach wyjmujemy i wałkujemy na kształt prostokątnej blachy, przenosimy do niej.
Przykrywamy pergaminem i wysypujemy na pergamin fasolę, pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Dżem podgrzewamy w garnku, dodajemy posiekane bakalie, po 5 minutach zdejmujemy z ognia.
Masą dżemową smarujemy ciasto, przykrywamy waflem, wafel smarujemy masą dżemową i ponownie przykrywamy suchym waflem. Wafel smarujemy polewą:
wszystkie składniki zalewy wrzucamy do garnka i gotujemy aż się połączą.
Mazurek dekorujemy wg uznania.