Mazurek czekoladowy

Czas 45 minut Porcji 10 kcal : 475 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Mazurek czekoladowy – składniki:

2 szklanki mąki
kostka masła
szklanka cukru
2 żółtka
szczypta soli

słoik dżemu morelowego
300 g bakalii
wafle suche

polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
tabliczka gorzkiej czekolady
50 g cukru
100 g śmietanki słodkiej UHT

Mazurek czekoladowy – sposób wykonania:

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, sól oraz cukier, zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, po 2 godzinach wyjmujemy i wałkujemy na kształt prostokątnej blachy, przenosimy do niej.

Przykrywamy pergaminem i wysypujemy na pergamin fasolę, pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Dżem podgrzewamy w garnku, dodajemy posiekane bakalie, po 5 minutach zdejmujemy z ognia.
Masą dżemową smarujemy ciasto, przykrywamy waflem, wafel smarujemy masą dżemową i ponownie przykrywamy suchym waflem. Wafel smarujemy polewą:

wszystkie składniki zalewy wrzucamy do garnka i gotujemy aż się połączą.
Mazurek dekorujemy wg uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *