Mazurek kajmakowy

Czas Wykonanie 45 minut Porcji 12 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy. Mąkę siekamy z zimnym masłem, gdy zrobi się kruszonka dodajemy cukier i wbijamy jajko, zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.

Mazurek kajmakowy – składniki:

2 czubate szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
1 jajko

gotowa masa kajmakowa
lub mleko słodzone skondensowane
połówki orzechów włoskich

Mazurek kajmakowy – sposób wykonania:

Przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy. Mąkę siekamy z zimnym masłem, gdy zrobi się kruszonka dodajemy cukier i wbijamy jajko, zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Gdy tak się stanie z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją przez godzinę w lodówce, dobrze jest przykryć ją folią by ciasto nie wysychało.

Po wyjęciu ciasto wałkujemy i przenosimy na blaszkę (około 25×36 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze około 190-200 stopni C przez 20 minut (aż się zrumieni).
Gotowe i przestudzone ciasto smarujemy gotowym kajmakiem i dekorujemy połówkami orzechów.
Przybranie mazurka jest dowolne a masę możemy zrobić sami wystarczy mleko skondensowane gotować przez 2,5h na wolnym ogniu, pilnując by uzupełniać wodę która odparowała (tak by zakrywała puszkę).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *