Mazurek pomarańczowo-mandarynkowy

Czas 100 minut Porcji kcal : 345 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pomysł na pyszny wielkanocny mazurek pomarańczowo – mandarynkowy.

Mazurek pomarańczowo-mandarynkowy – składniki:

Składniki na ciasto:
– pół kilo mąki pszennej
– 2 jajka
– 125 gram masła
– 125 gram cukru

Składniki na masę pomarańczowo – mandarynkową:
– 6 mandarynek
– 6 pomarańczy
– 2 cytryny
– 400 g cukru

Kandyzowane owoce:
– 2 mandarynki
– 1 pomarańcza
– 1 szklanka cukru
– 1,5 szklanki wody

Ozdoby:
– czekolada
– migdały
– rodzynki

Mazurek pomarańczowo-mandarynkowy – sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z zimnym masłem, następnie wbijamy jajka oraz dodajemy cukier, wyrabiamy gładkie ciasto. ciasto wałkujemy i przenosimy do blaszki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C.

Owoce dokładnie myjemy szczoteczką w gorącej wodzie, z cytryn i pomarańczy ścieramy skórkę. Usuwamy białe skórki a miąższ miksujemy w blenderze. Zmiksowany miąższ przenosimy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy około 40 minut aż zgęstnieje, w tym czasie mieszamy. powstałą masę lekko studzimy i wykładamy na ciasto.

Pomarańcze i mandarynki kroimy w cienkie plastry, wyjmujemy pestki, w garnku gotujemy wodę z cukrem, wkładamy plastry owoców. Gotujemy je około 1,5 godziny obracając od czasu do czasu, następnie wyjmujemy i odkładamy by zastygły, układamy na cieście.

Migdały po sparzeniu i obraniu ze skórki układamy na cieście na kształt kwiatka, w środek wkładamy rodzynka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy nią ciasto. Boki ciasta posypujemy starkowaną skórką z cytryny i pomarańczy.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem. Życzę smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.