Czas 30 minut Porcji 10 kcal : 25 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Fantastyczna mizeria z ogórków do słoików na zimę. W prosty sposób zimową porą skosztujesz świeżych ogórków.
Mizeria z ogórków na zimę – składniki:
– 3 kg ogórków
– sól 3 łyżki
– ocet 2 łyżki
Mizeria z ogórków na zimę – sposób wykonania:
Fantastyczna mizeria z ogórków do słoików na zimę. W prosty sposób zimową porą skosztujesz świeżych ogórków.
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Posypujemy solą i mieszamy, odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy ocet i mieszamy a następnie przekładamy do słoików, zalewamy sokiem spod ogórków. Pasteryzujemy 15 minut.
Sałatka z mizerii do obiadu: ogórki osączamy na sicie, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz pieprz.
Zrobiłam latem nie przekonana co do tej metody. Teraz zimę dziękuję że znalazłam ten przepis. Mizeria z ogórków jest fenomenalna. Wszystkie moje dotychczasowe przetwory z ogórków poprzez ich konserowanie w occie czy kiszeniu zmieniały smak ogórków. Tu ogórek zachowuje swój smak, jednie kolor bledszy.