Czas 30 minut Porcji 6 kcal : 370 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Mleczne kulki z anyżem – składniki:
70 gram masła,
100 gram cukru,
125 ml wody,
150 gram mleka w proszku,
kilka ziaren anyżu /możesz wykorzystać całe kwiaty ewentualnie wyjąć z nich tylko nasiona/,
pół łyżeczki cynamonu
Mleczne kulki z anyżem – sposób wykonania:
Odważamy wszystkie potrzebne składniki. Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, wkładamy masło i podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru co jakiś czas mieszając.
Gdy cukier zacznie się karmelizować i zmieni kolor na miodowy dodajemy partiami wodę i cały czas mieszamy – gotujemy około 5 minut na dużym ogniu aż masa nam zgęstnieje.
Masę lekko studzimy i dodajemy mleko w proszku, cynamon i rozgniecione ziarna anyżu. Wyrabiamy gładką masę i formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Możemy dodać same ziarna lub całe kwiaty anyżu. Smacznego.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.