Czas 40 minut Porcji 8 kcal : 370 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Muffinki amaretto z mascarpone – składniki:
Ciasto :
– 60 gram mąki
– 2 jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 30 gram cukru pudru
Poncz do nasączenia :
– łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– łyżka cukru
– łyżka amaretto
Krem:
– 125 gram serka mascarpone
– ok. 50 gram śmietany 36 %
– 30 gram cukru pudru
Muffinki amaretto z mascarpone – sposób wykonania:
Ciasto :
Jajka miksujemy z cukrem pudrem aż zbieleją.
Stopniowo wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy aż składniki się połączą w jednolitą masę. Masę przekładamy do foremek na muffinki wysmarowanych masłem, do 3/4 objętości.
Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach C. Studzimy.
Poncz: kawę rozpuszczamy w filiżance / w około 100 ml wody/, dodajemy cukier i likier, mieszamy. Ponczem nasączamy babeczki.
Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek łączymy z cukrem, stopniowo dodajemy ubitą śmietanę mieszając delikatnie za pomocą łyżki.
Gotowy krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki, wierzch posypujemy kakao. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Smacznego!