Czas Wykonanie 35 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Muffinki orkiszowe – składniki:
2 pełne szklanki mąki orkiszowej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
szklanka mleka
2 jajka
pół szklanki oleju
szczypta soli
pół tabliczki czekolady białej
pół tabliczki czekolady gorzkiej
masło do wysmarowania foremek
Muffinki orkiszowe – sposób wykonania:
Smaczne muffinki z mąki orkiszowej z dodatkiem pysznej czekolady.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier oraz szczyptę soli, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka, miksujemy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Czekoladę łamiemy na niewielkie kawałki. Foremki do babeczek smarujemy masłem i nalewamy do nich ciasto (do 3/4 objętości), w ciasto wtykamy kawałki czekolady. Babeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach C, do momentu aż się zrumienią.