Czas 50 minut Porcji 10 kcal : 290 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Mąkę łączymy z solą i przesiewamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i troszkę ciepłej wody. Odstawiamy aż rozczyn ruszy na około 15 minut.
Muffiny drożdżowe z pesto – składniki:
szklanka mąki z pełnego ziarna
50 gram drożdży
pół łyżeczki soli
łyżeczka oliwy
około 90 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
100 gram pesto
1 jajko
10 szt oliwek
Muffiny drożdżowe z pesto – sposób wykonania:
Mąkę łączymy z solą i przesiewamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i troszkę ciepłej wody. Odstawiamy aż rozczyn ruszy na około 15 minut.
Do mąki wlewamy rozczyn, oliwę i pozostałą wodę, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 1,5 cm, w prostokąt. prostokąt tniemy na paski o wymiarach 7×10 cm. Każdy pasek smarujemy na środku pesto, zostawiając brzegi, zwijamy w roladkę, rozchylając jeden brzeg. Smarujemy jajkiem i wkładamy do foremek na muffinki (foremki smarujemy wcześniej masłem). Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.
Po upieczeniu w środku umieszczamy oliwkę! Przepis dodany przez Ostra na Słodko.