Murzynek z migdałami pachnący piernikiem

Czas 5 minut Porcji kcal : 427 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Murzynek z migdałami pachnący piernikiem – składniki:

2 szklanki mąki
3 szklanki cukru
1 szklanki oleju
1 szklanki mleka
3 jajka
Opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki przyprawy do pierników
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
10 dag obranych migdałów
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
Gotowa polewa i migdały do przybrania

Murzynek z migdałami pachnący piernikiem – sposób wykonania:

Jajka ubić z cukrem, dodawać kolejno: mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem, przyprawę do pierników, cukier waniliowy, śliwkowe powidła, oraz kakao. Migdały lekko oprószyć mąką, delikatnie wmieszać w ciasto.

Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180stC, ok. 55 minut, lub dłużej.

Po upieczeniu ciasto polewamy gotową polewą, i ozdabiamy płatkami migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.