Najlepsza przyprawa do piernika

Najlepsza przyprawa do piernika, którą wykorzystasz do wigilijnych ciast i ciasteczek. Szybko i łatwo zrobisz aromatyczną przyprawę. Domową, korzenną przyprawę do piernika możesz długo przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przyprawa przydaje mi się nie tylko do pierników i pierniczków. Wykorzystują ją także do grzańca, zimowych konfitur oraz pralinek.

Moja domowa przyprawa do piernika jest z pewnością lepsza od gotowych, dostępnych w sklepach. Jest naturalna, bez chemii i przede wszystkim aromatyczna, zwłaszcza gdy samodzielnie zmielisz korzenne ziarna przypraw. Do zmielenia przypraw potrzebować będziesz tradycyjnego młynka do kawy, ręcznego młynka do pieprzu, moździerza lub robota kuchennego z ostrymi nożami.

Składniki na szklankę przyprawy korzennej do piernika:

  • 50 g laski cynamonu (ewentualnie zmielonego cynamonu z saszetki)
  • 10 g całych goździków (ewentualnie zmielonych goździków z saszetki)
  • 10g zmielonego imbiru
  • 10 g ziaren kardamonu (ewentualnie zmielonego kardamonu z saszetki)
  • 5 g gałki muszkatołowej (ewentualnie zmielonej gałki z saszetki)
  • 5g ziela angielskiego (ewentualnie zmielonego ziela angielskiego z saszetki)
  • 5 g ziaren anyżu (ewentualnie zmielonego anyżu z saszetki)
  • 3 g kolendry (ewentualnie zmielonej kolendry z saszetki)
  • 2 g czarnego pieprzu (ewentualnie zmielonego czarnego pieprzu z saszetki)

Otrzymasz 100 gramów przyprawy o łącznej kaloryczności 300 KCAL. Jeśli nie posiadasz dokładnej kuchennej wagi to podane ilości gramów możesz z powodzeniem zamienić na ilości łyżeczek i zachowasz dzięki temu proporcje!
Przykładowo

  • 5 łyżeczek cynamonu,
  • po 1 łyżeczce: goździków, imbiru, kardamonu
  • po pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz anyżu
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • szczyptę pieprzu

Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepszą przyprawę do piernika

Przyprawę do piernika w wersji szybkiej możesz zrobić dosłownie w 5 minut – wykorzystasz ją przede wszystkim do potraw wigilijnych. Wystarczy, że dokładnie wymieszasz ze sobą zmielone już przyprawy dostępne w saszetkach. Wszystkie wymienione przyprawy są dostępne w formie zmielonej oraz do zmielenia. Ja najczęściej korzystam z przypraw do samodzielnego zmielenia, dzięki temu otrzymuję świeże i wyraziste aromaty potraw. Wyjątkiem jest imbir, który dostępny jest jako przyprawa zmielona.

Wymienione przyprawy mielę w młynku do kawy. Możesz także użyć pracochłonnego moździerza, ręcznego młynka do przypraw lub robota kuchennego z ostrymi nożami.

Mielenie przypraw korzennych w młynku do kawy
Mielenie przypraw korzennych w młynku do kawy.

Za pomocą młynka do kawy zmielisz przyprawy w drobny pył.

Połowę mojej przyprawy korzennej stanowi cynamon. Taka proporcja najlepiej mi odpowiada. Zachęcam do własnych eksperymentów w proporcjach, ale zaznaczam że każda przyprawa ma swój niepowtarzalny aromat i ciężko jest ją zastąpić inną. Dlatego przygotuj wszystkie potrzebne składniki i ewentualnie zmieniaj ich proporcje.

Po zmieleniu przypraw wsypuję je do słoika i dokładnie mieszam ze sobą.

PS. Aby przyprawa do piernika była jednolita, możesz ją przesiać. Ja używam młynka do kawy i przyprawy są zmielona w drobny pył. Przyprawę przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym słoiku. Dzięki temu nie straci korzennego aromatu i długo zachowa świeżość.

Czy przygotowujecie samodzielnie przyprawę korzenną? Zachęcam do przygotowania domowej przyprawy. Ciasta i ciasteczka i pozostałe potrawy będą miały nieporównywalny aromat oraz smak. Do czego najczęściej jej używacie?

Czym różni się domowa przyprawa od sklepowej?

Przyprawy do piernika dostępne w sklepach są kiepskiej jakości. W swoim składzie zawierają mąkę oraz cukier! Aż dziw bierze, że gospodynie domowe nie zwracają uwagi na skład kupowanych produktów. Tylko nieliczne, małe firmy oferują mieszanki przypraw o lepszym składzie. Są jednak drogie i nie tak aromatyczne jak własna domowa przyprawa. Dlatego od wielu lat w swojej szufladzie z przyprawami trzymam zapas domowej przyprawy do piernika.

Domowa przyprawa do piernika za każdym razem wyjdzie inna, niepowtarzalna. Każdego roku używam innych proporcji lub z braku czasu przed świętami nie mielę cynamonu, tylko korzystam z saszetki. Część z Was nie decyduje się na samodzielnie przygotowanie przyprawy świątecznej ponieważ nie posiada urządzenia do mielenia lub wagi kuchennej. Podałam wersję z gotowych zmielonych przypraw oraz sposób na proporcje łyżeczek. Teraz nie ma wymówek :), bez problemu przygotujesz aromatyczną, korzenną przyprawę.

2 odpowiedzi do “Najlepsza przyprawa do piernika”

  1. Dziś zrobiłam. Piękny korzenny zapach, aż w miło nosie kręci. Dzieciaki jak powąchały to zaczęły kichać. Dziękuję Ewa za fantastyczny przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *