Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Tradycyjny i najprostszy przepis na chleb żytni na zakwasie. Smakuje jak z najlepszej piekarni i do tego bez grama chemii. Chleb z mąki żytniej na zakwasie jest chrupiący, pulchny, wyrośnięty, wilgotny i przede wszystkim pyszny. Nie pęka podczas pieczenia, nie kruszy się i udaje za każdym razem oczywiście pod warunkiem, że zrobisz dokładnie krok po kroku jak w moim opisie. Podczas pieczenia chleba przede wszystkim najważniejsze są detale.

Czas pieczenia: 60 minut. Piękny zapach w całym domu nie do opisania. Żadne ciasto nie pachnie tak jak tradycyjny domowy chleb.

Użyłam oczywiście opisany we wcześniejszym wpisie ten domowy zakwas na chleb.
Ilość porcji: 1 lub 2 chleby w 2 keksówkach o wymiarach 12cm x 24 cm, wysokość 7cm. Piekę 2 chleby, bo jest tak smaczny, że zawsze za szybko znika i szkoda energii na 1 chleb. Zachowuje świeżość przez minimum 7 dni. Przechowuję go w woreczku śniadaniowym.

Składniki na najprostszy chleb żytni na zakwasie.


Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Proporcje na 2 keksówki 12cm x 24 cm:

  • 1200 g mąki żytniej typ 720 (typowa mąką żytnia do pieczenia chleba)
  • 300 g tego zakwasu na chleb (około 275 ml)
  • 1000 ml przegotowanej wody temperatura około 25 st.C.
  • 2 – 3 płaskie łyżeczki soli

Proporcje na 1 keksówkę 12cm x 24cm:

  • 600 g mąki żytniej typ 720 (typowa mąką żytnia do pieczenia chleba)
  • 150 g tego zakwasu na chleb (około 140 ml)
  • 500 ml przegotowanej wody temperatura około 25 st.C.
  • 1 – 1,5 płaskich łyżeczek soli

Będziesz potrzebować: wagi kuchennej, szklanki, miski, keksówki, woreczka śniadaniowego, ściereczki.
W internecie jest bardzo dużo niesprawdzonych, ze złymi proporcjami i nie dokładnie opisanych przepisów na żytni chleb na zakwasie. Wiele osób zraża się do jego pieczenia. Chleb żytni jest kapryśny, ale jeśli wykorzystasz opisany przeze mnie zakwas oraz zrobisz dokładnie jak opisuję, to gwarantuję sukces w postaci pysznego domowego wypieku.

Tradycyjny chleb żytni na zakwasie krok po kroku.

Krok 1.

Używam dojrzałego, aktywnego zakwasu dokarmianego poprzedniego dnia, trzymanego w ciepłym miejscu. Odmierzam potrzebną ilość zakwasu na chleb i wlewam do większego naczynia /w moim przypadku kubek 750ml/.

Zakwas na chleb żytni na zakwasie plus woda
Odmierzona ilość zakwasu na chleb oraz woda.
Zaczyn z zakwasu na tradycyjny chleb
Najprostszy zaczyn na chleb żytni na zakwasie.

Wlewam 250 ml wody i całość mieszam. Powstaje nam zaczyn z zakwasu. To jest bardzo ważny krok, dzięki któremu zakwas będzie równomiernie rozcieńczony i ciasto pięknie wyrośnie.

Pozostałą część zakwasu dokarmiam mąką z wodą i odstawiam na 1 dobę w ciepłym miejscu do nabrania wielkości i siły na następny wypiek. Jeśli w najbliższych dniach planuję kolejne pieczenie chleba to trzymam go w ciepłym miejscu, jeśli nie planuję piec w najbliższych dniach chleba, to chowam zakwas do lodówki.

Przejdź do kroku drugiego >>

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *