Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Krok 2.

Mąka żytnia typ 720
Mąka żytnia typ 720

Odmierzam mąkę i wsypuję do miski. Dodaję sól i całość mieszam łyżką. Keksówki smaruję masłem. Staram się dokładnie wysmarować spód i rogi, czyli miejsca gdzie wypiek najbardziej narażony jest na przywarcie. Nasypuję na spód około 1 łyżeczki mąki /może być żytnia lub pszenna/ i uderzając dłonią oprószam każdy wysmarowany masłem bok keksówki. Możesz użyć papieru do pieczenia, ale ja piekę zawsze na wysmarowanej blaszce i chleb ma swoją duszę i kształt.

Przejdź do kolejnego trzeciego kroku >>

2 odpowiedzi do “Najprostszy chleb żytni na zakwasie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *