Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Krok 2.

Mąka żytnia typ 720
Mąka żytnia typ 720

Odmierzam mąkę i wsypuję do miski. Dodaję sól i całość mieszam łyżką. Keksówki smaruję masłem. Staram się dokładnie wysmarować spód i rogi, czyli miejsca gdzie wypiek najbardziej narażony jest na przywarcie. Nasypuję na spód około 1 łyżeczki mąki /może być żytnia lub pszenna/ i uderzając dłonią oprószam każdy wysmarowany masłem bok keksówki. Możesz użyć papieru do pieczenia, ale ja piekę zawsze na wysmarowanej blaszce i chleb ma swoją duszę i kształt.

Przejdź do kolejnego trzeciego kroku >>

3 odpowiedzi do “Najprostszy chleb żytni na zakwasie”

  1. Ewo upiekłam chleb wczoraj i jest lepszy niż oczekiwałam. W życiu nie jadłam tak pysznego chleba. Pozdrawiam serdecznie Iwona z Kielc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *