Krok 3.
Do miski z mąką wlewa przygotowany zaczyn z zakwasu. Pozostałą część wody z przepisu wlewam do naczynia po zaczynie, opłukuję ze ścianek i wlewam do miski z mąką. Wyrabiam ciasto łyżką, lub jak chcę przyspieszyć ręką. Mąką żytnia nie lubi długiego wyrabiania, dlatego mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto na chleb razowy jest gęste i kleiste i takie oczywiście musi być z podanych proporcji.
Sprawdzam czy na dnie miski nie ma nie wyrobionej mąki i całość za pomocą łyżeczki lub ręki przekładam do keksówki. Ciężko jest domyć ręce po tym kleistym cieście, więc zalecam przede wszystkim mieszać i nakładać łyżką i drugą łyżką pomagać sobie przy ściąganiu.
Ciasto powinno wystawać lekko powyżej połowy wysokości keksówki. Za pomocą zwilżonej dłoni lub tacki wyrównujemy wierzch ciasta w foremce.
Wygląda rewelacyjnie!
Dzięki Diana. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂 Samo zdrowie każdego dnia.
Ewo upiekłam chleb wczoraj i jest lepszy niż oczekiwałam. W życiu nie jadłam tak pysznego chleba. Pozdrawiam serdecznie Iwona z Kielc.
Mój pierwszy prawdziwy chleb. Na cały tydzień. Dziś piekę następny. A zakwas wykorzystałam też na żurek. Żurek też robię następny.😊
Super. Bardzo się cieszę, że zakwas i chleb się udał 🙂