Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Krok 3.

Składniki na najprostszy chleb żytni na zakwasie.
Składniki na najprostszy chleb żytni na zakwasie: mąka żytnia, woda, sól oraz zakwas.

Do miski z mąką wlewa przygotowany zaczyn z zakwasu. Pozostałą część wody z przepisu wlewam do naczynia po zaczynie, opłukuję ze ścianek i wlewam do miski z mąką. Wyrabiam ciasto łyżką, lub jak chcę przyspieszyć ręką. Mąką żytnia nie lubi długiego wyrabiania, dlatego mieszamy tylko do połączenia składników.

Ciasto na chleb razowy jest gęste i kleiste i takie oczywiście musi być z podanych proporcji.

Kleiste ciasto na chleb żytni
Kleiste ciasto na chleb żytni

Sprawdzam czy na dnie miski nie ma nie wyrobionej mąki i całość za pomocą łyżeczki lub ręki przekładam do keksówki. Ciężko jest domyć ręce po tym kleistym cieście, więc zalecam przede wszystkim mieszać i nakładać łyżką i drugą łyżką pomagać sobie przy ściąganiu.

Ciasto na chleb przełożone do keksówki.

Ciasto powinno wystawać lekko powyżej połowy wysokości keksówki. Za pomocą zwilżonej dłoni lub tacki wyrównujemy wierzch ciasta w foremce.

Przejdź do kolejnego czwartego kroku >>

2 odpowiedzi do “Najprostszy chleb żytni na zakwasie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *