Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Krok 3.

Składniki na najprostszy chleb żytni na zakwasie.
Składniki na najprostszy chleb żytni na zakwasie: mąka żytnia, woda, sól oraz zakwas.

Do miski z mąką wlewa przygotowany zaczyn z zakwasu. Pozostałą część wody z przepisu wlewam do naczynia po zaczynie, opłukuję ze ścianek i wlewam do miski z mąką. Wyrabiam ciasto łyżką, lub jak chcę przyspieszyć ręką. Mąką żytnia nie lubi długiego wyrabiania, dlatego mieszamy tylko do połączenia składników.

Ciasto na chleb razowy jest gęste i kleiste i takie oczywiście musi być z podanych proporcji.

Kleiste ciasto na chleb żytni
Kleiste ciasto na chleb żytni

Sprawdzam czy na dnie miski nie ma nie wyrobionej mąki i całość za pomocą łyżeczki lub ręki przekładam do keksówki. Ciężko jest domyć ręce po tym kleistym cieście, więc zalecam przede wszystkim mieszać i nakładać łyżką i drugą łyżką pomagać sobie przy ściąganiu.

Ciasto na chleb przełożone do keksówki.

Ciasto powinno wystawać lekko powyżej połowy wysokości keksówki. Za pomocą zwilżonej dłoni lub tacki wyrównujemy wierzch ciasta w foremce.

Przejdź do kolejnego czwartego kroku >>

11 odpowiedzi do “Najprostszy chleb żytni na zakwasie”

  1. Ewo upiekłam chleb wczoraj i jest lepszy niż oczekiwałam. W życiu nie jadłam tak pysznego chleba. Pozdrawiam serdecznie Iwona z Kielc.

  2. Mój pierwszy prawdziwy chleb. Na cały tydzień. Dziś piekę następny. A zakwas wykorzystałam też na żurek. Żurek też robię następny.😊

  3. To nie jest takie istotne. W sumie chodzi o to, aby rozcieńczyć gęsty zakwas. Wówczas łatwiej i równomiernie rozprowadzi się po całej masie do ciasta na chleb. Odstawiam zaczyn na kilka minut. W tym czasie wlewam do miski wodę, dodaję sól i odmierzam mąkę. Przygotowuję też keksówkę i papier do pieczenia. Ciasto na chleb i tak będzie rosło kilka godzin.
    Najważniejsze jet, aby sam zakwas był wyjęty z lodówki, dokarmiony i aktywny.
    Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  4. Czy do tego chleba mogę dodać ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego.

  5. Chlebek najlepszy jaki jadłam, idealnie wilgotny, skórka lekko przypieczona.
    Szkoda ze nie moge dodać zdjęć….
    Zakwas mialam swój, robilam go miesiąc temu,2chleby z innego przepisu upieklam, ale nie były za dobre, dlatego szukałam dalej.

  6. Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Kilka razy w miesiącu piekę z niego i zawsze wychodzi super. Pozdrawiam gorąco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *