Krok 3.
Do miski z mąką wlewa przygotowany zaczyn z zakwasu. Pozostałą część wody z przepisu wlewam do naczynia po zaczynie, opłukuję ze ścianek i wlewam do miski z mąką. Wyrabiam ciasto łyżką, lub jak chcę przyspieszyć ręką. Mąką żytnia nie lubi długiego wyrabiania, dlatego mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto na chleb razowy jest gęste i kleiste i takie oczywiście musi być z podanych proporcji.
Sprawdzam czy na dnie miski nie ma nie wyrobionej mąki i całość za pomocą łyżeczki lub ręki przekładam do keksówki. Ciężko jest domyć ręce po tym kleistym cieście, więc zalecam przede wszystkim mieszać i nakładać łyżką i drugą łyżką pomagać sobie przy ściąganiu.
Ciasto powinno wystawać lekko powyżej połowy wysokości keksówki. Za pomocą zwilżonej dłoni lub tacki wyrównujemy wierzch ciasta w foremce.
Wygląda rewelacyjnie!
Dzięki Diana. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂 Samo zdrowie każdego dnia.