Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Krok 4.

2 foremki z ciastem na chleb przed przykryciem woreczkiem śniadaniowym i przed wyrośnięciem.
2 foremki z ciastem na chleb przed przykryciem woreczkiem śniadaniowym i przed wyrośnięciem.
Ciasto na chleb przed wyrośnięciem przykrywam woreczkiem śniadaniowym.
Ciasto na chleb przed wyrośnięciem przykrywam woreczkiem śniadaniowym.

Keksówki z przygotowanym ciastem oczywiście nakrywam woreczkiem śniadaniowym, dzięki czemu ciasto nie będzie wysychało podczas wyrastania. Przenoszę foremki z ciastem w ciepłe miejsce około 26 – 28 stopni C. i przykrywam ściereczką. Pozostawiam na ok 4,5 – 6 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Młody zakwas potrzebuje przede wszystkim dłuższego wyrastania, a mocny dojrzały zakwas potrafi po 3 godzinach przygotować ciasto do pieczenia. Po tym czasie ciasto wyrasta do poziomu lekko poniżej wysokości keksówki. Mocny zakwas może podnieść ciasto powyżej keksówki. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do pieczenia.

Ciepłe miejsce to przede wszystkim okolice kaloryfera, pokrywka akwarium… W moim przypadku najlepiej sprawdza się nagrzana do 26 – 28 st. C. łazienka. Dbajmy o to by miejsce wyrastania ciasta było bez przeciągów i nie zaglądajmy za często czy wyrasta. Jeśli masz za chłodne miejsce do wyrastania, to czas wyrastania zwiększa się. Zbyt długie wyrastanie ciasta spowoduje, że ciasto wyrośnie za bardzo i podczas pieczenia opadnie, przez co skórka oddzieli się od środka chleba. Niektórzy zalecają pozostawienie ciasta na całą noc, ale bardzo dużo osób narzeka, że upieczony chleb jest wówczas za kwaśny, a w skrajnym przypadku z ciasta zrobi się zakwas. Dlatego zalecam zaraz po wymieszaniu składników i przełożeniu do foremek, ok 4,5 – 6 godzin wyrastania ciasta w keksówce w temperaturze otoczenia 26 – 28 st. C.

przejdź do następnego piątego kroku >>

2 odpowiedzi do “Najprostszy chleb żytni na zakwasie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *