Krok 4.
Keksówki z przygotowanym ciastem oczywiście nakrywam woreczkiem śniadaniowym, dzięki czemu ciasto nie będzie wysychało podczas wyrastania. Przenoszę foremki z ciastem w ciepłe miejsce około 26 – 28 stopni C. i przykrywam ściereczką. Pozostawiam na ok 4,5 – 6 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Młody zakwas potrzebuje przede wszystkim dłuższego wyrastania, a mocny dojrzały zakwas potrafi po 3 godzinach przygotować ciasto do pieczenia. Po tym czasie ciasto wyrasta do poziomu lekko poniżej wysokości keksówki. Mocny zakwas może podnieść ciasto powyżej keksówki. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do pieczenia.
Ciepłe miejsce to przede wszystkim okolice kaloryfera, pokrywka akwarium… W moim przypadku najlepiej sprawdza się nagrzana do 26 – 28 st. C. łazienka. Dbajmy o to by miejsce wyrastania ciasta było bez przeciągów i nie zaglądajmy za często czy wyrasta. Jeśli masz za chłodne miejsce do wyrastania, to czas wyrastania zwiększa się. Zbyt długie wyrastanie ciasta spowoduje, że ciasto wyrośnie za bardzo i podczas pieczenia opadnie, przez co skórka oddzieli się od środka chleba. Niektórzy zalecają pozostawienie ciasta na całą noc, ale bardzo dużo osób narzeka, że upieczony chleb jest wówczas za kwaśny, a w skrajnym przypadku z ciasta zrobi się zakwas. Dlatego zalecam zaraz po wymieszaniu składników i przełożeniu do foremek, ok 4,5 – 6 godzin wyrastania ciasta w keksówce w temperaturze otoczenia 26 – 28 st. C.
Wygląda rewelacyjnie!
Dzięki Diana. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂 Samo zdrowie każdego dnia.
Ewo upiekłam chleb wczoraj i jest lepszy niż oczekiwałam. W życiu nie jadłam tak pysznego chleba. Pozdrawiam serdecznie Iwona z Kielc.
Mój pierwszy prawdziwy chleb. Na cały tydzień. Dziś piekę następny. A zakwas wykorzystałam też na żurek. Żurek też robię następny.😊
Super. Bardzo się cieszę, że zakwas i chleb się udał 🙂
Na jak długo odstawić zaczyn po zmieszaniu zakwasu z wodą?
To nie jest takie istotne. W sumie chodzi o to, aby rozcieńczyć gęsty zakwas. Wówczas łatwiej i równomiernie rozprowadzi się po całej masie do ciasta na chleb. Odstawiam zaczyn na kilka minut. W tym czasie wlewam do miski wodę, dodaję sól i odmierzam mąkę. Przygotowuję też keksówkę i papier do pieczenia. Ciasto na chleb i tak będzie rosło kilka godzin.
Najważniejsze jet, aby sam zakwas był wyjęty z lodówki, dokarmiony i aktywny.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Czy do tego chleba mogę dodać ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego.
Tak czasami właśnie dodaję ziarna słonecznika, pestek dyni lub siemię lniane.
Chlebek najlepszy jaki jadłam, idealnie wilgotny, skórka lekko przypieczona.
Szkoda ze nie moge dodać zdjęć….
Zakwas mialam swój, robilam go miesiąc temu,2chleby z innego przepisu upieklam, ale nie były za dobre, dlatego szukałam dalej.
Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Kilka razy w miesiącu piekę z niego i zawsze wychodzi super. Pozdrawiam gorąco 🙂
Czy ciasto do wyrastania w kok sówkach mogę wystawiać na działanie słoneczne w pomieszczeniu nakryte tylko streczem szczelnie czy raczej ciasto nie lubi nagrzewania i lepiej zostawić w ciepłym nie nasłonecznionym miejscu .
Ciasto najlepiej przykryć czystą ściereczką kuchenną. Na słońce bym nie wystawiała, bo temperatura może być wysoka (ponad 30 – 35 stopni).
Najlepiej na chwilę nagrzać piekarnik do temperatury około 40 stopni i wstawić keksówkę z chlebem.
A czy zakwas żytni, a na chleb mąka orkiszowa 1400 wyjdzie, czy można zrobić tak samo zakwas ale z mąki orkiszowej pełnoziarnistej zamiast żytniej?
Zakwas na chleb robimy z mąki żytniej, najlepiej razowej typ 2000.
Witam i pozdrawiam. Chleb bajka. Jak będę mial wiecej czasu podeślę zdjęcia.
Mam pytanie czy naczynie z woda powinno byc w piekarniku przez caly czas pieczenia?
Tak cały czas. Obecnie wolę spryskiwać chleb podczas pieczenia za pomocą zwykłęgo spryskiwacza do kwiatów (mam oddzielny tylko do tego celu).
Moj chlebek wyrasta po trzech godzinach,wstawiam jednocześnie 2 blaszki do piekarnika elektrycznego i w jednym chlebie wszystko jest okej a w drugim skorka odstaje od chleba co moze być tego przyczyną w smaku rewelacja
3 godziny to za krótko. Proszę spróbować zostawić chleb do wyrastania na 4,5 godziny i wówczas sprawdzić. Skórka może odstawać od chleba własnie z powodu za krótkiego okresu wyrastania lub słabej mocy zakwasu. Można zakwas wyjąć nie 1 dzień przed pieczeniem tylko już 2 dni wcześniej go dokarmiać w temeraturze pokojowej. Wówczas będzie mocniejszy i chleb lepiej na nim wyrośnie. Powinien być wówczas bez popękań i bez odstawania skórki. Można też naciąć chleb w poprzek w 3 miejscach na 3 – 5 mm. To zapobiega naprżeniom i pęknięciom podczas pieczenia.