Krok 5.
Nagrzewam piekarnik do temperatury 240 st. C. Wyrośnięte ciasto spryskuję wodą, wkładam do rozgrzanego piekarnika na środku i zmniejszam temperaturę do 210 st. C. Szok temperaturowy sprawia, że ciasto nie siada i nie rozlewa na boki, a skórka jest rumiana. Piekę w temperaturze 210 stopni bez termoobiegu, grzałki góra i dół przez 60 minut. Można przed rozgrzaniem piekarnika dać pojemnik z wodą, dzięki czemu chleb będzie się wypiekał w wilgotnej atmosferze i nie spiecze się skórka.
Wygląda rewelacyjnie!
Dzięki Diana. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂 Samo zdrowie każdego dnia.
Ewo upiekłam chleb wczoraj i jest lepszy niż oczekiwałam. W życiu nie jadłam tak pysznego chleba. Pozdrawiam serdecznie Iwona z Kielc.
Mój pierwszy prawdziwy chleb. Na cały tydzień. Dziś piekę następny. A zakwas wykorzystałam też na żurek. Żurek też robię następny.😊
Super. Bardzo się cieszę, że zakwas i chleb się udał 🙂
Na jak długo odstawić zaczyn po zmieszaniu zakwasu z wodą?
To nie jest takie istotne. W sumie chodzi o to, aby rozcieńczyć gęsty zakwas. Wówczas łatwiej i równomiernie rozprowadzi się po całej masie do ciasta na chleb. Odstawiam zaczyn na kilka minut. W tym czasie wlewam do miski wodę, dodaję sól i odmierzam mąkę. Przygotowuję też keksówkę i papier do pieczenia. Ciasto na chleb i tak będzie rosło kilka godzin.
Najważniejsze jet, aby sam zakwas był wyjęty z lodówki, dokarmiony i aktywny.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Czy do tego chleba mogę dodać ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego.
Tak czasami właśnie dodaję ziarna słonecznika, pestek dyni lub siemię lniane.
Chlebek najlepszy jaki jadłam, idealnie wilgotny, skórka lekko przypieczona.
Szkoda ze nie moge dodać zdjęć….
Zakwas mialam swój, robilam go miesiąc temu,2chleby z innego przepisu upieklam, ale nie były za dobre, dlatego szukałam dalej.
Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Kilka razy w miesiącu piekę z niego i zawsze wychodzi super. Pozdrawiam gorąco 🙂
Czy ciasto do wyrastania w kok sówkach mogę wystawiać na działanie słoneczne w pomieszczeniu nakryte tylko streczem szczelnie czy raczej ciasto nie lubi nagrzewania i lepiej zostawić w ciepłym nie nasłonecznionym miejscu .
Ciasto najlepiej przykryć czystą ściereczką kuchenną. Na słońce bym nie wystawiała, bo temperatura może być wysoka (ponad 30 – 35 stopni).
Najlepiej na chwilę nagrzać piekarnik do temperatury około 40 stopni i wstawić keksówkę z chlebem.
A czy zakwas żytni, a na chleb mąka orkiszowa 1400 wyjdzie, czy można zrobić tak samo zakwas ale z mąki orkiszowej pełnoziarnistej zamiast żytniej?
Zakwas na chleb robimy z mąki żytniej, najlepiej razowej typ 2000.