Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Krok 5.

Wyrośnięty chleb w rozgrzanym piekarniku. Obok trzecia keksówka z wodą.

Nagrzewam piekarnik do temperatury 240 st. C. Wyrośnięte ciasto spryskuję wodą, wkładam do rozgrzanego piekarnika na środku i zmniejszam temperaturę do 210 st. C. Szok temperaturowy sprawia, że ciasto nie siada i nie rozlewa na boki, a skórka jest rumiana. Piekę w temperaturze 210 stopni bez termoobiegu, grzałki góra i dół przez 60 minut. Można przed rozgrzaniem piekarnika dać pojemnik z wodą, dzięki czemu chleb będzie się wypiekał w wilgotnej atmosferze i nie spiecze się skórka.

przejdź do ostatniego szóstego kroku >>

7 odpowiedzi do “Najprostszy chleb żytni na zakwasie”

  1. Ewo upiekłam chleb wczoraj i jest lepszy niż oczekiwałam. W życiu nie jadłam tak pysznego chleba. Pozdrawiam serdecznie Iwona z Kielc.

  2. Mój pierwszy prawdziwy chleb. Na cały tydzień. Dziś piekę następny. A zakwas wykorzystałam też na żurek. Żurek też robię następny.😊

  3. To nie jest takie istotne. W sumie chodzi o to, aby rozcieńczyć gęsty zakwas. Wówczas łatwiej i równomiernie rozprowadzi się po całej masie do ciasta na chleb. Odstawiam zaczyn na kilka minut. W tym czasie wlewam do miski wodę, dodaję sól i odmierzam mąkę. Przygotowuję też keksówkę i papier do pieczenia. Ciasto na chleb i tak będzie rosło kilka godzin.
    Najważniejsze jet, aby sam zakwas był wyjęty z lodówki, dokarmiony i aktywny.
    Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.