Krok 6.
Zaraz po upieczeniu wyciągam chleb z foremek i kładę na kuchenną kratkę do ostygnięcia. Chleb pukam palcem. Powinien wydawać głuchy odgłos, co jest oznaką wypieczenia. Jeśli nie wydaje głuchego stuku, to należy wstawić do piekarnika już bez foremki na 5 – 10 minut do dopieczenia. Chleba żytniego nie należy kroić gdy jest gorący. Ma lekko twardawą i chrupiącą skórkę.
Ostudzony przechowuję w woreczku śniadaniowym. Wówczas po kilku – kilkunastu godzinach skórka robi się miększa. Zachowuje bardzo długo świeżość, w poprzednim poradniku dlaczego zakwas jest lepszy od drożdży wyjaśniam dlaczego chleb na zakwasie jest lepszy i długo zachowuje świeżość. Otóż w wielkim skrócie zakwas wygrywa z pleśnią. Chleb jest świeży przez minimum 7 dni, wilgotny i nie kruszy się jak zwykłe chleby na drożdżach.
PS. Z młodego 5 – 7 dniowego zakwasu za pierwszym razem najczęściej wychodzi mniej wyrośnięty, płaski chleb, który ma tendencję do pękania. Mi za pierwszym razem z młodego zakwasu wyszedł właśnie niższy i pęknięty chleb. Kolejne chleby na dojrzałym zakwasie zawsze wychodzą idealne jak na załączonych zdjęciach. Nie zrażaj się więc swoim pierwszym wypiekiem. Możesz także mając młody 5 – 7 dniowy zakwas, odebrać 3/4 pojemności nie robiąc z niego chleba /możesz go podarować najbliższym/, dokarmić przez następne 3 – 4 dni i dopiero z takiego zakwasu wypiec pyszny domowy chleb żytni.
PS. Moje dotychczasowe eksperymenty: próbowałam piec chleb z mąki żytniej 70% i mąki owsianej 30%. Nie polecam używać mąki owsianej, chlebek wychodzi kruchy i słabo wyrośnięty. Jak najbardziej można łączyć mąkę żytnią z pszenną. Najsmaczniejszy i przede wszystkim najzdrowszy jest jednak prawdziwy, domowy chleb żytni na zakwasie z tego przepisu. Nie wahaj się, przygotuj zakwas i upiecz pyszny, domowy chleb żytni. Nie ma nic przyjemniejszego, niż samodzielnie upieczony tradycyjny, domowy chleb na zakwasie.
Wygląda rewelacyjnie!
Dzięki Diana. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂 Samo zdrowie każdego dnia.
Ewo upiekłam chleb wczoraj i jest lepszy niż oczekiwałam. W życiu nie jadłam tak pysznego chleba. Pozdrawiam serdecznie Iwona z Kielc.
Mój pierwszy prawdziwy chleb. Na cały tydzień. Dziś piekę następny. A zakwas wykorzystałam też na żurek. Żurek też robię następny.😊
Super. Bardzo się cieszę, że zakwas i chleb się udał 🙂
Na jak długo odstawić zaczyn po zmieszaniu zakwasu z wodą?
To nie jest takie istotne. W sumie chodzi o to, aby rozcieńczyć gęsty zakwas. Wówczas łatwiej i równomiernie rozprowadzi się po całej masie do ciasta na chleb. Odstawiam zaczyn na kilka minut. W tym czasie wlewam do miski wodę, dodaję sól i odmierzam mąkę. Przygotowuję też keksówkę i papier do pieczenia. Ciasto na chleb i tak będzie rosło kilka godzin.
Najważniejsze jet, aby sam zakwas był wyjęty z lodówki, dokarmiony i aktywny.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Czy do tego chleba mogę dodać ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego.
Tak czasami właśnie dodaję ziarna słonecznika, pestek dyni lub siemię lniane.
Chlebek najlepszy jaki jadłam, idealnie wilgotny, skórka lekko przypieczona.
Szkoda ze nie moge dodać zdjęć….
Zakwas mialam swój, robilam go miesiąc temu,2chleby z innego przepisu upieklam, ale nie były za dobre, dlatego szukałam dalej.
Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Kilka razy w miesiącu piekę z niego i zawsze wychodzi super. Pozdrawiam gorąco 🙂
Czy ciasto do wyrastania w kok sówkach mogę wystawiać na działanie słoneczne w pomieszczeniu nakryte tylko streczem szczelnie czy raczej ciasto nie lubi nagrzewania i lepiej zostawić w ciepłym nie nasłonecznionym miejscu .
Ciasto najlepiej przykryć czystą ściereczką kuchenną. Na słońce bym nie wystawiała, bo temperatura może być wysoka (ponad 30 – 35 stopni).
Najlepiej na chwilę nagrzać piekarnik do temperatury około 40 stopni i wstawić keksówkę z chlebem.
A czy zakwas żytni, a na chleb mąka orkiszowa 1400 wyjdzie, czy można zrobić tak samo zakwas ale z mąki orkiszowej pełnoziarnistej zamiast żytniej?
Zakwas na chleb robimy z mąki żytniej, najlepiej razowej typ 2000.