Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Krok 6.

Upieczone chleby na kuchennej kratce
Upieczone chleby na kuchennej kratce

Zaraz po upieczeniu wyciągam chleb z foremek i kładę na kuchenną kratkę do ostygnięcia. Chleb pukam palcem. Powinien wydawać głuchy odgłos, co jest oznaką wypieczenia. Jeśli nie wydaje głuchego stuku, to należy wstawić do piekarnika już bez foremki na 5 – 10 minut do dopieczenia. Chleba żytniego nie należy kroić gdy jest gorący. Ma lekko twardawą i chrupiącą skórkę.

Ostudzony, tradycyjny chleb żytni na zakwasie po przekrojeniu
Ostudzony, tradycyjny chleb żytni na zakwasie po przekrojeniu.

Ostudzony przechowuję w woreczku śniadaniowym. Wówczas po kilku – kilkunastu godzinach skórka robi się miększa. Zachowuje bardzo długo świeżość, w poprzednim poradniku dlaczego zakwas jest lepszy od drożdży wyjaśniam dlaczego chleb na zakwasie jest lepszy i długo zachowuje świeżość. Otóż w wielkim skrócie zakwas wygrywa z pleśnią. Chleb jest świeży przez minimum 7 dni, wilgotny i nie kruszy się jak zwykłe chleby na drożdżach.

PS. Z młodego 5 – 7 dniowego zakwasu za pierwszym razem najczęściej wychodzi mniej wyrośnięty, płaski chleb, który ma tendencję do pękania. Mi za pierwszym razem z młodego zakwasu wyszedł właśnie niższy i pęknięty chleb. Kolejne chleby na dojrzałym zakwasie zawsze wychodzą idealne jak na załączonych zdjęciach. Nie zrażaj się więc swoim pierwszym wypiekiem. Możesz także mając młody 5 – 7 dniowy zakwas, odebrać 3/4 pojemności nie robiąc z niego chleba /możesz go podarować najbliższym/, dokarmić przez następne 3 – 4 dni i dopiero z takiego zakwasu wypiec pyszny domowy chleb żytni.

PS. Moje dotychczasowe eksperymenty: próbowałam piec chleb z mąki żytniej 70% i mąki owsianej 30%. Nie polecam używać mąki owsianej, chlebek wychodzi kruchy i słabo wyrośnięty. Jak najbardziej można łączyć mąkę żytnią z pszenną. Najsmaczniejszy i przede wszystkim najzdrowszy jest jednak prawdziwy, domowy chleb żytni na zakwasie z tego przepisu. Nie wahaj się, przygotuj zakwas i upiecz pyszny, domowy chleb żytni. Nie ma nic przyjemniejszego, niż samodzielnie upieczony tradycyjny, domowy chleb na zakwasie.

Piękna struktura chleba żytniego na zakwasie - zasługa dojrzałego zakwasu.
Piękna struktura chleba żytniego na zakwasie – zasługa dojrzałego zakwasu.

2 odpowiedzi do “Najprostszy chleb żytni na zakwasie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *