Czas 45 minut Porcji 3 kcal : 180 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Naleśniki z pieczarkami to danie które można podawać samodzielnie ale także wyśmienicie pasuje także np. do czerwonego barszczu.
Naleśniki z pieczarkami – składniki :
Ciasto na naleśniki :
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
4 łyżki oleju
Farsz :
0,5 kg pieczarek
2 cebule
łyżka oleju
sól, pieprz
1 opakowanie sera Brie np. z orzechami
Panierka :
jajko
bułka tarta
Naleśniki z pieczarkami – sposób wykonania :
Naleśniki z pieczarkami to danie które można podawać samodzielnie ale także wyśmienicie pasuje także np. do czerwonego barszczu.
Ciasto na naleśniki: wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na 30 minut, smażymy cienkie placki.
Farsz: pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w grubszą kostkę, cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy pieczarki i dusimy całość do momentu aż odparuje nadmiar wody, farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
Ser brie kroimy w kostkę. Na każdy naleśnik nakładamy farsz pieczarkowy i posypujemy kilkoma kostkami sera, zawijamy w dowolny sposób, jednak szczelnie by farsz nie wydostał się w trakcie obsmażania.
Na patelni rozgrzewamy olej, każdy naleśnik maczamy najpierw w jajku (rozmąconym z pomocą widelca) a następnie w bułce tartej, kładziemy na patelnię, smażymy na rumiano z każdej strony.