Czas 45 minut Porcji 8 kcal : 386 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Napoleonka – składniki:
Składniki na blachę o wymiarach 22 x 26.
Składniki na ciasto:
– 250 gram mąki pszennej
– 2 jajka
– łyżeczka waniliowego olejku do ciast
– pół szklanki cukru
– szczypta soli
– 125 gram – margaryny do pieczenia
– 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Składniki na krem:
– 1L mleka
– 50 gram masła
– 2 żółtka
– 0,5 szklanki cukru
– opakowanie cukru wanilinowego
– opakowanie budyniu śmietankowego
– czubata łyżka mąki pszennej
Dodatkowo około 150 gram herbatników.
Napoleonka – sposób wykonania:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy wraz z solą i cukrem. Dodajemy jajka, olejki oraz śmietanę i posiekaną na mniejsze części margarynę.
Zagniatamy gładkie ciasto po czym dzielimy je na 3 równe części – każdą część wałkujemy na wielkość blachy. Każdy placek pieczemy oddzielnie przez 20 minut w 190 stopniach C (blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia) – placki wychodzą twarde ale tak ma być.
KREM:
Pół szklanki mleka odlewamy mleka , resztę wlewamy do rondelka i gotujemy wraz z masłem i cukrem.
Do odlanego mleka w szklance dodajemy żółtka , budyń i mąkę – dokładnie mieszamy po czym wlewamy na gotujące się mleko – energicznie mieszamy i gotujemy do stężenia.
CAŁOŚĆ:
Upieczone przestudzone placki przekładamy przygotowanym kremem, wierzch ciasta smarujemy kremem i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Wstawiamy do lodówki by się przegryzło.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.