Każdego roku stajesz przed tym samym problemem: co przygotować na świąteczny stół? Przejadły Ci się dotychczasowe dania wigilijne? Zastąpmy je nowymi! Tradycyjne, polskie potrawy można połączyć z nutą nowoczesności. Przygotowałam listę nowoczesnych potraw wigilijnych, które kulinarnie urozmaicą nasze święta.
Większość moich pomysłów bazuje na tradycyjnych daniach. Odpowiednio zmodyfikowane potrawy wigilijne całkowicie zmieniają swą tradycyjną postać. Tradycyjny barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem, makowiec z żurawiną, pierogi z dodatkiem włoskich orzechów to z pewnością tyko część inspiracji.
Zobacz jak przygotować Wigilię w nowoczesnej wersji.
Mam nadzieję, że tegoroczne święta Bożego Narodzenia będą przede wszystkim rodzinne, aromatyczne i wypełnione magiczną atmosferą. Nie rezygnuj z tradycyjnego barszczu czerwonego, ryby po grecku, karpia, ani słodkiej kutii.
Wystarczy odrobina odwagi, wyobraźni. Czas na dania wigilijne w nowoczesnych odsłonach! Nie wahaj się przyrządzić je na Święta. Każdy z nas lubi spróbować coś nowego. Z pewnością mile zaskoczą i posmakują całej rodzinie.
Barszcz czerwony z mieszkiem.
Na początek polecam tradycyjny barszcz czerwony w nowoczesnej wersji z mieszkiem. Grzybowy mieszek zachwyci każdego gościa na Wigilii. Wygląda efektownie i niecodziennie, a powstaje ze zwykłego naleśnika i grzybowego nadzienia.
Pierogi kalifornijskie
Oryginalny pomysł na słodkie pierogi ze śliwkami oraz orzechami. Polewam je masłem i posypanymi orzechami. Świetnie wyglądają i smakują nieziemsko. Potrawa wigilijna przypadnie do gustu przede wszystkim dzieciom oraz każdemu kto lubi słodkie dania.
Rolada szpinakowa z łososia
Efektownie wyglądająca rolada szpinakowa z łososia z pewnością zachwyci gości. Możesz ją serwować zarówno na Wigilię oraz pozostałe świąteczne dni. Bardzo szybko ją przyrządzisz. Polecam!
Sałatka gruszkowo orzechowa
Smaczna i przede wszystkim prosta w wykonaniu sałatka gruszkowo – orzechowa, którą Wam oczywiście gorąco polecam.
Efektownie wygląda na wigilijnym stole. Jako zimna przystawka z pewnością urozmaici świąteczne potrawy serwowane głównie na ciepło.
Półmisek z łososiem
Półmisek z łososiem to uniwersalna przystawka zarówno na święta jak i Sylwestra.
Apetycznie ułożony półmisek z łososiem oraz śliwkami z pewnością spodoba się osobom stawiającym na nowoczesne potrawy wigilijne.
Szwedzki rarytas śledzie w kawie
Śledzie i kawa? Spróbuj koniecznie. Szwedzkie danie to przede wszystkim odważne, nietuzinkowe, dość intrygujące i z pewnością ciekawe połączenie. Pięknie wyglądają na talerzu i oczywiście smakują wybornie. Uczta dla kawosza i miłośnika śledzi.
Racuchy piernikowe
Świąteczne racuchy o smaku piernika
Racuchy piernikowe to doskonałe danie ze świąteczną nutą i wigilijnymi przyprawami. Lubię zapach cynamonu, kardamonu, migdałów i piernika. Racuszki przypadną do gustu przede wszystkim dzieciom. Z pewnością potrawa jest szybsza i prostsza w przygotowaniu od tradycyjnych deserów wigilijnych.
Szwedzkie pierniczki
Aromatyczne, słodkie i oczywiście chrupiące pierniczki jak z IKEI. Nie są twarde jak tradycyjne pierniczki, dlatego można je upiec w ostatniej chwili przed świętami. Z pewnością posmakują wigilijnym gościom.
Życzę Wam przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz aromatycznych i wypełnionych magiczną atmosferą nowoczesnych potraw wigilijnych.