Czas Wykonanie 45 minut Porcji 8 kcal : 11 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Domowy przepis na ogórki kiszone. Na dnie słoików układamy po liściu winogron, wrzucamy kawałek chrzanu, i czosnku, następnie układamy ciasno ogórki.
Ogórki kiszone – składniki:
Ogórki
Korzeń chrzanu
Ząbki czosnku
Ziarenka pieprzu
Liście laurowe
Ziele angielskie
Liście: wiśni lub winogron
Koper
gorczyca
Zalewa:
Na 1 litr wody dodajemy ok. 1,5 łyżki soli kamiennej (ewentualnie zwykłej)
Ogórki kiszone – sposób wykonania:
Domowy przepis na ogórki kiszone. Ogórki dokładnie myjemy. Na dnie słoików układamy po liściu winogron, wrzucamy kawałek chrzanu, i czosnku, następnie układamy ciasno ogórki. Dodajemy przyprawy, na wierzchu układamy koper, i na każdy słoik wsypujemy po łyżeczce gorczycy.
Wodę z solą zagotowujemy, zalewamy ogórki ciepłą zalewą i zamykamy słoiki. Przechowujemy w chłodnym miejscu np. w piwnicy.