Ogórki konserwowe

Czas Wykonanie 25 minut Porcji kcal : 11 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Domowy przepis na pyszne ogórki konserwowe. Ogórki myjmy i ciasno układamy w słoiczku (pionowo), między ogórki sypiemy ziarna gorczycy i wciskamy pokrojone ząbki czosnku.

Ogórki konserwowe – składniki:

1 kg ogórków (niewielkie i najlepiej mniej więcej równej wielkości)
1,5 łyżki soli
2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
pół szklanki octu
łyżka cukru
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
łyżeczka ziaren białej gorczycy

Ogórki konserwowe – sposób wykonania:

Ogórki myjmy i ciasno układamy w słoiczku (pionowo), między ogórki sypiemy ziarna gorczycy i wciskamy pokrojone ząbki czosnku.
Pozostałe składniki a więc wodę, ocet, sól, cukier, ziele łączymy ze sobą (możemy podgrzać by dobrze się połączyły ze sobą i rozpuściły),zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy. Pasteryzujemy kilka minut (10-15). Studzimy i wynosimy w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *