Czas Wykonanie 30 minut Porcji 1 kcal : 11 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Sezon na ogórki małosolne w pełni, dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem. Ogórki małosolne zawierają zaledwie 11 kcal na 100 g.
Ogórki małosolne – składniki:
Ogórki (najlepiej przybliżonej wielkości)
Korzeń chrzanu
Ząbki czosnku
Koper (baldachy i łodygi)
Zalewa:
Na 1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej (lub zwykłej)
Ogórki małosolne – sposób wykonania:
Sezon na ogórki małosolne w pełni, dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem. Ogórki dokładnie myjemy, układamy dosyć ciasno w słoju, dodajemy obrane ząbki czosnku i chrzan. Na wierzch układamy koper. Zagotowujemy wodę z solą. Lekko studzimy i zalewamy ogórki ciepłą zalewą (dzięki temu szybciej się ukiszą). Przechowujemy w temperaturze pokojowej. Ogórki są gotowe do spożycia ok. 3-4 dni po przygotowaniu.