Ogórki małosolne

Czas Wykonanie 30 minut Porcji kcal : 11 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Sezon na ogórki małosolne w pełni, dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem. Ogórki małosolne zawierają zaledwie 11 kcal na 100 g.

Ogórki małosolne – składniki:

Ogórki (najlepiej przybliżonej wielkości)
Korzeń chrzanu
Ząbki czosnku
Koper (baldachy i łodygi)

Zalewa:
Na 1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej (lub zwykłej)

Ogórki małosolne – sposób wykonania:

Sezon na ogórki małosolne w pełni, dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem. Ogórki dokładnie myjemy, układamy dosyć ciasno w słoju, dodajemy obrane ząbki czosnku i chrzan. Na wierzch układamy koper. Zagotowujemy wodę z solą. Lekko studzimy i zalewamy ogórki ciepłą zalewą (dzięki temu szybciej się ukiszą). Przechowujemy w temperaturze pokojowej. Ogórki są gotowe do spożycia ok. 3-4 dni po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *