Ogórki z chili na zimę

Czas 30 minut Porcji kcal : 25 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Ogórki z chili do słoików są u mnie prawdziwym hitem. Śmiało można je określić kulinarnym przebojem roku. Idealnie nadają się do obiadu oraz spotkań towarzyskich.

Ogórki z chili na zimę – składniki:

– 3 kg ogórków gruntowych
– 3 łyżeczki chili w proszku
– 1 szklanka octu
– 0,5 kg cukru
– 3 łyżki soli
– 6 ząbków czosnku
– 6 łyżek oleju

Ogórki z chili na zimę – sposób wykonania:

Ogórki z chili do słoików są u mnie prawdziwym hitem. Śmiało można je określić kulinarnym przebojem roku. Idealnie nadają się do obiadu oraz spotkań towarzyskich.

Umyte ogórki kroimy w plastry. Kroimy w kostkę ząbki czosnku i wsypujemy wraz z przyprawami. Wlewamy olej oraz ocet i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 4 godziny by smaki się przegryzły.

Następnie pokrojone ogórki przekładamy do słoików i zalewamy sokiem.

Pasteryzujemy około 5-10 minut w zależności od wielkości użytych słoików.

Miłośnikom ostrych smaków polecam do części słoików dodać większej ilości papryki chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.