Czas 30 minut Porcji 8 kcal : 25 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Ogórki z chili do słoików są u mnie prawdziwym hitem. Śmiało można je określić kulinarnym przebojem roku. Idealnie nadają się do obiadu oraz spotkań towarzyskich.
Ogórki z chili na zimę – składniki:
– 3 kg ogórków gruntowych
– 3 łyżeczki chili w proszku
– 1 szklanka octu
– 0,5 kg cukru
– 3 łyżki soli
– 6 ząbków czosnku
– 6 łyżek oleju
Ogórki z chili na zimę – sposób wykonania:
Ogórki z chili do słoików są u mnie prawdziwym hitem. Śmiało można je określić kulinarnym przebojem roku. Idealnie nadają się do obiadu oraz spotkań towarzyskich.
Umyte ogórki kroimy w plastry. Kroimy w kostkę ząbki czosnku i wsypujemy wraz z przyprawami. Wlewamy olej oraz ocet i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 4 godziny by smaki się przegryzły.
Następnie pokrojone ogórki przekładamy do słoików i zalewamy sokiem.
Pasteryzujemy około 5-10 minut w zależności od wielkości użytych słoików.
Miłośnikom ostrych smaków polecam do części słoików dodać większej ilości papryki chili.