Ogórki z chili na zimę

Czas 30 minut Porcji kcal : 25 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Ogórki z chili do słoików są u mnie prawdziwym hitem. Śmiało można je określić kulinarnym przebojem roku. Idealnie nadają się do obiadu oraz spotkań towarzyskich.

Ogórki z chili na zimę – składniki:

– 3 kg ogórków gruntowych
– 3 łyżeczki chili w proszku
– 1 szklanka octu
– 0,5 kg cukru
– 3 łyżki soli
– 6 ząbków czosnku
– 6 łyżek oleju

Ogórki z chili na zimę – sposób wykonania:

Ogórki z chili do słoików są u mnie prawdziwym hitem. Śmiało można je określić kulinarnym przebojem roku. Idealnie nadają się do obiadu oraz spotkań towarzyskich.

Umyte ogórki kroimy w plastry. Kroimy w kostkę ząbki czosnku i wsypujemy wraz z przyprawami. Wlewamy olej oraz ocet i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 4 godziny by smaki się przegryzły.

Następnie pokrojone ogórki przekładamy do słoików i zalewamy sokiem.

Pasteryzujemy około 5-10 minut w zależności od wielkości użytych słoików.

Miłośnikom ostrych smaków polecam do części słoików dodać większej ilości papryki chili.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *