Czas 65 minut Porcji 6 kcal : 265 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mąkę łączymy z sodą i przesiewamy ją do miski, dodajemy twaróg przepuszczony przez praskę oraz żółtka, śmietanę, cukier, spirytus i cukier waniliowy, z tych składników wyrabiamy gładkie ciasto.
Oponki serowe – składniki:
pół kg białego sera /twarogu/
pół kg mąki
szklanka kwaśnej śmietany 18%
pół szklanki cukru
łyżeczka sody
4 żółtka
kieliszek spirytusu
łyżka cukru waniliowego
cukier puder do posypania
olej do głębokiego smażenia
Oponki serowe – sposób wykonania:
Mąkę łączymy z sodą i przesiewamy ją do miski, dodajemy twaróg przepuszczony przez praskę oraz żółtka, śmietanę, cukier, spirytus i cukier waniliowy, z tych składników wyrabiamy gładkie ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Z ciasta wycinamy za pomocą szklanki duże kółka a w ich środku za pomocą kieliszka małe kółka. Gotowe kółka układamy na podsypanej mąką stolnicy, w między czasie rozgrzewamy olej. Oponki smażymy na gorącym oleju, z obu stron aż będą rumiane.
Po wyjęciu osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.