Czas 55 minut Porcji 10 kcal : 370 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 25 zł.
Jest to ciasto dość pracochłonne i kaloryczne ale z pewnością warte zachodu.
Orzechowiec – składniki :
ciasto :
3 szklanki mąki
łyżeczka sody
2 łyżki miodu płynnego
3/4 szklanki cukru
2 jajka
pół kostki masła
Krem :
2 budynie śmietankowe
mleko i cukier (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
kostka masła
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa orzechowa :
40 dag orzechów włoskich (bez łupinek)
pół kostki masła
2 łyżki miodu
pół szklanki cukru
Orzechowiec – sposób wykonania :
Jest to ciasto dość pracochłonne i kaloryczne ale z pewnością warte zachodu.
Mąkę łączymy z sodą, następnie siekamy z masłem, dodajemy jajka, miód i cukier, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na pół, każdą część wałkujemy oddzielnie a następnie pieczemy, również oddzielnie przez 30 minut w 150 stopniach C. Studzimy.
Gotujemy budynie śmietankowe, studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budynie wciąż ucierając, dodajemy mąkę i mieszamy.
Masło roztapiamy na malutkim ogniu, dodajemy miód i cukier, mieszamy, dodajemy orzechy, polewę studzimy.
Na jedną część ciasta kładziemy krem, przykrywamy drugą częścią, ciasto polewamy polewą, odstawiamy by się przegryzło i dobrze stężało.