Pączki domowe

Czas 55 minut Porcji 25 kcal : 385 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.

Pączki domowe – składniki:

3 pełne szklanki mąki tortowej
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
4 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 kostki masła
szczypta soli
1 kg smalcu
konfitury

Pączki domowe – sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru oraz lekko ciepłe mleko, mieszamy i dodajemy łyżeczkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Do sporej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, resztę cukru, szczyptę soli, wlewamy zaczyn który ruszył (na wierzchu pojawił się kożuch). Następnie wlewamy roztopione masło (lecz nie gorące) i mieszamy aż wyrobimy jednolite ciasto.

Po wyrobieniu ciasto odstawiamy aż wyrośnie – podwoi objętość.
Ciasto przenosimy na stolnicę, robimy z niego wałek i dzielimy na równe części (wyjdzie nam ich około 25). Każdą część formujemy w placek, na środek nakładamy konfiturę, zlepiamy formując pączka.

Każdą sztukę układamy na lekko (ni za dużo mąki gdyż będzie spadała z pączków i paliła się na tłuszczu) podsypanej mąką stolnicy aż wyrosną.

W tym czasie nagrzewamy tłuszcz, paczki zdejmujemy ze stolnicy (za pomocą noża) smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.

Jedna odpowiedź do “Pączki domowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *