Pączki domowe

Czas 55 minut Porcji 25 kcal : 385 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.

Pączki domowe – składniki:

3 pełne szklanki mąki tortowej
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
4 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 kostki masła
szczypta soli
1 kg smalcu
konfitury

Pączki domowe – sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru oraz lekko ciepłe mleko, mieszamy i dodajemy łyżeczkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Do sporej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, resztę cukru, szczyptę soli, wlewamy zaczyn który ruszył (na wierzchu pojawił się kożuch). Następnie wlewamy roztopione masło (lecz nie gorące) i mieszamy aż wyrobimy jednolite ciasto.

Po wyrobieniu ciasto odstawiamy aż wyrośnie – podwoi objętość.
Ciasto przenosimy na stolnicę, robimy z niego wałek i dzielimy na równe części (wyjdzie nam ich około 25). Każdą część formujemy w placek, na środek nakładamy konfiturę, zlepiamy formując pączka.

Każdą sztukę układamy na lekko (ni za dużo mąki gdyż będzie spadała z pączków i paliła się na tłuszczu) podsypanej mąką stolnicy aż wyrosną.

W tym czasie nagrzewamy tłuszcz, paczki zdejmujemy ze stolnicy (za pomocą noża) smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.

Jedna odpowiedź do “Pączki domowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.