Czas 45 minut Porcji 4 kcal : 195 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszne pączki na parze znane także z nazwami parowańce, pampuchy, kluchy na łachu, buchty na parze.
Pączki na parze – składniki:
– 600 gram mąki pszennej
– szklanka letniego mleka
– jajko
– 3 dag drożdży
– 2 łyżki cukru /24 gramy/
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
Pączki na parze – sposób wykonania:
Pyszne pączki na parze znane także z nazwami parowańce, pampuchy, kluchy na łachu, buchty na parze.
Jak zwał tak zwał, ważne że są mięciutkie, pachnące i smaczne – smak z dzieciństwa. Najlepiej smakują na ciepło moczone w jogurcie.
Z mleka, drożdży i cukru przyrządzamy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy olej, szczyptę soli i powstały rozczyn. Z tak powstałej masy wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie bezproblemowo odchodziło od rąk. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 5 minut.
W garnku zagotowujemy wodę. Na garnku zawieszamy /zawiązując na uszach garnka/ gazę lub pieluszkę tetrową nad gotującą się wodą. Nasze pączki układamy obok siebie i przykrywamy przykrywkę. Po około 8 minutach parowania wyciągamy gotowe pączki.