Czas Wykonanie 50 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pączki serowe – składniki:
pół kg twarogu
4-5 jajek
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 łyżki spirytusu
cukier puder do posypania
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Pączki serowe – sposób wykonania:
Pączki a właściwie pączusie serowe to wspaniała przekąska i to nie tylko w czasie karnawału. Bardzo podzielne i bardzo smaczne – zachęcam do zrobienia.
Jajka miksujemy z cukrem a mąkę łączymy z proszkiem.
Twaróg mielimy w maszynce, dodajemy do niego masę jajeczną a następnie porcjami mąkę z proszkiem i spirytus, wyrabiamy na gładką masę, bez grudek.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy an rozgrzanym oleju, jednak na niezbyt dużym ogniu aby nie spaliły się z zewnątrz. Po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy, gdy ociekną z tłuszczu posypujemy cukrem pudrem.