P±czki serowe z kresów wschodnich - składniki:

- kostka półtłustego twarogu sypkiego /250 gram/
- łyżka cukru
- 3 jajka
- szklanka pszennej m±ki
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia lub olej
- cukier puder do posypania

P±czki serowe z kresów wschodnich - sposób wykonania:

Ciekawy i pyszny przepis na p±czki serowe z kresów wschodnich z programu "Pytanie na ¶niadanie". Przepis tak mi się spodobał, że postanowiłam je wykonać. W oryginalnym przepisie zalecane jest smażenie na ma¶le klarowanym, ja zast±piłam go olejem do smażenia.
Twaróg rozkruszamy, wbijamy jajka, wsypujemy m±kę, cukier i szczyptę soli. Wszystko mieszamy na jednolit± masę. W głębokim garnku rozgrzewamy masło klarowane lub olej.
Z tak powstałego ciasta formujemy w zwilżonych wod± dłońmi małe kulki o ¶rednicy około 3 cm. Je¶li nie zależy nam na kulistym kształcie p±czków, możemy masę wylewać łyżk± na rozgrzany tłuszcz.
P±czki kresowe smażymy na złoty kolor z obu stron około 2 minut - czyli po minusie na każd± stronę.

Usmażone p±czki ods±czamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe p±czki podajemy oprószone cukrem pudrem lub z domow± konfitur±.
Poleć przepis znajomemu