Pączki serowe z kresów wschodnich

Czas minut Porcji kcal : 450 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Pączki serowe z kresów wschodnich – składniki:

– kostka półtłustego twarogu sypkiego /250 gram/
– łyżka cukru
– 3 jajka
– szklanka pszennej mąki
– szczypta soli
– masło klarowane do smażenia lub olej
– cukier puder do posypania

Pączki serowe z kresów wschodnich – sposób wykonania:

Ciekawy i pyszny przepis na pączki serowe z kresów wschodnich z programu „Pytanie na śniadanie”. Przepis tak mi się spodobał, że postanowiłam je wykonać. W oryginalnym przepisie zalecane jest smażenie na maśle klarowanym, ja zastąpiłam go olejem do smażenia.

Twaróg rozkruszamy, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. W głębokim garnku rozgrzewamy masło klarowane lub olej.

Z tak powstałego ciasta formujemy w zwilżonych wodą dłońmi małe kulki o średnicy około 3 cm. Jeśli nie zależy nam na kulistym kształcie pączków, możemy masę wylewać łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Pączki kresowe smażymy na złoty kolor z obu stron około 2 minut – czyli po minusie na każdą stronę.

Usmażone pączki odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe pączki podajemy oprószone cukrem pudrem lub z domową konfiturą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *