Paella z kurczakiem - składniki:

- litr warzywnego bulionu
- 200 gram ryżu do paelli
- 50 ml oliwy
- 50 ml białego wina
- 400 gram filetów z kurczaka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 2 papryki
- szczypta szafranu
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta chili
- pęczek zieleniny

Paella z kurczakiem - sposób wykonania:

Bulion wlewamy do garnka, dodajemy szafran i podgrzewamy by był cały czas gorący.
Pierś z kyrczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy tez papryke i obranego ze skórki pomidora.
Czosnek obieramy i kroimy w palsterki.
Na głebokiem patelni przez 5 minut obsmażamy kurczaka, następnie wrzucamy warzywa oraz płaską łyżeczkę soli - całość smazymy 7 minut.
Dodajemy szczyptę papryki oraz chili oraz wlewamy wino - dusimy około 3 minut. następnei dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ryż. wszystko mieszamy i smazymy chwilkę po czym wlewamy bulion, całość dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.
Na koniec całość polewamy oliwą i posypujemy zieleniną.
Smacznego u?miech
Poleć przepis znajomemu