Paella z kurczakiem

Czas 40 minut Porcji kcal : 190 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Paella z kurczakiem – składniki:

– litr warzywnego bulionu
– 200 gram ryżu do paelli
– 50 ml oliwy
– 50 ml białego wina
– 400 gram filetów z kurczaka
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– 1 pomidor
– 2 papryki
– szczypta szafranu
– szczypta słodkiej papryki
– szczypta chili
– pęczek zieleniny

Paella z kurczakiem – sposób wykonania:

Bulion wlewamy do garnka, dodajemy szafran i podgrzewamy by był cały czas gorący.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy tez paprykę i obranego ze skórki pomidora.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Na głębokiej patelni przez 5 minut obsmażamy kurczaka, następnie wrzucamy warzywa oraz płaską łyżeczkę soli – całość smażymy 7 minut.

Dodajemy szczyptę papryki oraz chili oraz wlewamy wino – dusimy około 3 minut. następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ryż. wszystko mieszamy i smażymy chwilkę po czym wlewamy bulion, całość dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.

Na koniec całość polewamy oliwą i posypujemy zieleniną.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *