Pana cotta z sosem truskawkowym

Czas 20 minut Porcji kcal : 145 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Pana cotta z sosem truskawkowym – składniki:

– 200 ml mleka
– 200 gram śmietany kremówki
– 1/2 kg truskawek
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 10 gram żelatyny

Pana cotta z sosem truskawkowym – sposób wykonania:

Do garnka wlewamy mleko, śmietankę i wsypujemy cukier waniliowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy, do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie wsypujemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Tak przygotowaną masę rozlewamy do 4 miseczek i odstawiamy do stężenia.

Truskawki myjemy, odrzucamy szypułki, owoce kroimy na kawałki. Cukier karmelizujemy – wsypujemy go do rondelka i skrapiamy wodą, podgrzewamy mieszając, gdy się rozpuści wsypujemy truskawki i smażymy aż się rozpadną.

Po zdjęciu z ognia truskawki miksujemy. Ponownie truskawki podgrzewamy by odparować nadmiar wody, tak by sos był gęsty. Studzimy. Przestudzonym sosem polewamy deser.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.