Czas 45 minut Porcji 4 kcal : 155 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju (jednak tak aby się nie zrumieniła). Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu musi obciec z wody.
Papryka faszerowana mięsem – składniki :
8 sporych papryk ( dowolnego koloru, mogą być mieszane)
1 kg mięsa drobiowo-wołowego
1 woreczek ryżu
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz
tłuszcz do blaszki
olej do smażenia
Papryka faszerowana mięsem – sposób wykonania :
Cebulę obieramy i drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju (jednak tak aby się nie zrumieniła). Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu musi obciec z wody.
Mięso mielimy, dodajemy zeszkloną cebulkę i przestudzony ryż, wbijamy jajka, solimy i pieprzymy do smaku (można dodać przyprawę do mięsa mielonego). Całość dokładnie mieszamy.
Papryki myjemy, wraz z „ogonkiem” od góry wycinamy gniazda nasienne, do środka w to miejsce wkładamy farsz mięsno-ryżowy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem – olejem lub masłem, ustawiamy papryki, wkładamy do piekarnika i pieczemy godzinę w 180 stopniach C. By wierzch się zbytnio nie spalił papryki najlepiej piec pod przykryciem z folii aluminiowej, na koniec folie możemy zdjąć a papryki ładnie zapiec.
Smacznego.