Czas 50 minut Porcji 5 kcal : 240 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Wspaniałe naleśniki z krówkowym serem. Efektownie wyglądają, smakują rewelacyjnie. Sprawdźcie sami .
Pasiaste naleśniki z krówkowym serem – składniki:
Naleśniki:
– 2 szklanki mąki
– 1,5 szklanki mleka
– pół szklanki wody gazowanej
– jajko
– 2 łyżki oleju
– łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
– 1 łyżka kakao
Nadzienie:
– 40 dag twarogu /białego sera/
– pół puszki skondensowanego mleka słodzonego
Pasiaste naleśniki z krówkowym serem – sposób wykonania:
Wspaniałe naleśniki z krówkowym serem. Efektownie wyglądają, smakują rewelacyjnie. Sprawdźcie sami .
Zaczynamy od ugotowania mleka skondensowanego, które gotujemy przez około trzy godziny w garnku z wodą. Po ugotowaniu puszkę studzimy. Zamiast długiego, kosztownego gotowania mleka skondensowanego, można wykorzystać gotowe sosy toffi lub rozpuścić kilka-kilkanaście cukierków krówek.
Mąkę, jajko, wodę, mleko, sól, olej oraz cukier waniliowy miksujemy dokładnie ze sobą, aż uzyskamy niezbyt gęste ciasto na naleśniki.
Ćwierć ciasta odkładamy i mieszając za pomocą miksera łączymy z kakao.
Na rozgrzanej dużej patelni smażymy nie za grube naleśniki. Aby uzyskać zamierzony efekt pasków chochelką wylewamy jasne ciasto, a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego. Naleśniki smażymy z obu stron.
Twaróg ucieramy z masą krówkową. Tak przygotowaną masą smarujemy nasze pasiaste naleśniki. Następnie zwijamy je w ruloniki.
Naleśniki układamy na talerzu i polewamy pozostałą masą krówkową.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.