Pasiaste naleśniki z krówkowym serem

Czas 50 minut Porcji kcal : 240 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Wspaniałe naleśniki z krówkowym serem. Efektownie wyglądają, smakują rewelacyjnie. Sprawdźcie sami .

Pasiaste naleśniki z krówkowym serem – składniki:

Naleśniki:
– 2 szklanki mąki
– 1,5 szklanki mleka
– pół szklanki wody gazowanej
– jajko
– 2 łyżki oleju
– łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
– 1 łyżka kakao

Nadzienie:
– 40 dag twarogu /białego sera/
– pół puszki skondensowanego mleka słodzonego

Pasiaste naleśniki z krówkowym serem – sposób wykonania:

Wspaniałe naleśniki z krówkowym serem. Efektownie wyglądają, smakują rewelacyjnie. Sprawdźcie sami .

Zaczynamy od ugotowania mleka skondensowanego, które gotujemy przez około trzy godziny w garnku z wodą. Po ugotowaniu puszkę studzimy. Zamiast długiego, kosztownego gotowania mleka skondensowanego, można wykorzystać gotowe sosy toffi lub rozpuścić kilka-kilkanaście cukierków krówek.

Mąkę, jajko, wodę, mleko, sól, olej oraz cukier waniliowy miksujemy dokładnie ze sobą, aż uzyskamy niezbyt gęste ciasto na naleśniki.

Ćwierć ciasta odkładamy i mieszając za pomocą miksera łączymy z kakao.

Na rozgrzanej dużej patelni smażymy nie za grube naleśniki. Aby uzyskać zamierzony efekt pasków chochelką wylewamy jasne ciasto, a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego. Naleśniki smażymy z obu stron.

Twaróg ucieramy z masą krówkową. Tak przygotowaną masą smarujemy nasze pasiaste naleśniki. Następnie zwijamy je w ruloniki.

Naleśniki układamy na talerzu i polewamy pozostałą masą krówkową.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.