Czas 165 minut Porcji 2 kcal : 320 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 50 zł.
Mięso a więc łopatkę, udka i boczek myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa (nie trzeba kroić) i gotujemy aż mięso będzie miękkie
Pasztet świąteczny – składniki:
0,7 kg łopatki wieprzowej lub szynki
4 udka z kurczaka
200 g wątróbki drobiowej
300 g boczku surowego
2 marchewki
pół selera
3 jajka surowe
2 cebule
kajzerka namoczona w mleku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz
śliwka suszona (garść)
żurawina (garść)
Pasztet świąteczny – sposób wykonania:
Mięso a więc łopatkę, udka i boczek myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa (nie trzeba kroić) i gotujemy aż mięso będzie miękkie (udka wyciągamy nieco wcześniej). Do gotowania mięsa można użyć szybkowara. Wątróbkę myjemy, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zagotowania, odcedzamy.
Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy, kroimy na mniejsze kawałki, kurczaka obieramy z kości. Tak przygotowane mięso mielimy na maszynce wraz z warzywami i obgotowaną wątróbką a także cebulą i bułką tartą (odciśniętą). Masę należy zmielić dwukrotnie.
Masę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy żurawinę i śliwkę, mieszamy bardzo dokładnie. Do masy dodajemy żółtka oraz piane ubitą z białek, mieszamy.
Keksówki (w zależności od wielkości wystarczy jedna lub dwie) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, napełniamy je pasztetem. Pasztet wstawiamy do piekarnika, pieczemy godzinę w 180 stopni C.