Pasztet z cukinii, fety i płatków owsianych

Czas 45 minut Porcji 12 kcal : 140 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 15 zł.
Dziś wieczorem upiekłam pyszny pasztet z cukinii w wersji fit z fetą oraz płatkami owsianymi. Z całą pewnością będziecie chcieli dokładkę. Zniknie zanim zdążycie wyciągnąć go z foremki! Jest wilgotny, lekki i dzięki różnorodności składników syty.

Świetnie się kroi, smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Idealnie nadaje się jako przekąska, lekkie śniadanie czy kolację. Cukinia zaraz po pomidorach jest moim ulubionym warzywem w kuchni. Przede wszystkim dzięki swojej wszechstronności może być składnikiem wielu potraw: leczo, placki z cukinii oraz jako składnik wielu sałatek.

Pasztet z cukinii jest prosty w wykonaniu. Oczywiście trzeba tylko pamiętać, by dobrze wycisnąć nadmiar soku z cukinii i doprawić według własnego smaku. Sera feta świetnie przełamuje smak warzyw. Płatki owsiane idealnie pochłaniają wilgoć z warzywnej masy. Zamiast płatków można użyć mąkę owsianą, kaszę mannę lub bułkę tartą. Pasztet z cukinii piekłam w foremce o wymiarach 31 cm x 14 cm x 10 cm.

Składniki na pasztet z cukinii:

  • 3 szklanki /łączna pojemność 750 ml/ startej cukinii
  • 1 szklanka płatków owsianych /waga 110 g/
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 2 cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • wiązka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju roślinnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżeczkę suszonej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • do smaku sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Pasztet z cukinii fety płatków owsianych w piekarniku

Pasztet z cukinii, fety i płatków owsianych – sposób wykonania.

Młodą cukinię trzemy razem ze skórką na grubych oczkach. Jeśli mamy starą cukinię, to pozbawiamy ją skóry oraz pestek. Dokładnie odciskamy z niej sok. W odciśnięciu soku pomocne może być posypanie cukinii solą, odczekanie kilkunastu minut. Sól wzmaga wydzielania wody z cukinii. Następnie należy zetrzeć marchewkę i pietruszkę też na grubych oczkach. Czosnek rozgniatamy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Do warzyw dodajemy jajka, olej lub oliwę, płatki owsiane, pokruszony ser feta oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Uzyskamy rzadką masę, podobną do konsystencji placków ziemniaczanych. Masa musi być przede wszystkim zwięzła. W zależności od stopnia wilgotności masy, można dodać zagęszczaczy takich jak: mąka owsiana, kasza manna, bułka tarta.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenie i przekładamy masę cukiniową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia w temperaturze 180 – 190 stopni C przez około 70 minut aż do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy o ostygnięcia. Smacznego.

3 odpowiedzi do “Pasztet z cukinii, fety i płatków owsianych”

  1. Gorąco polecam. Pasztet z cukinii, fety i płatków jest rewelacyjny. Zniknie z keksówki w mgnieniu oka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *