Pavlova z owocami lata

Czas  70 minut Porcji 10 kcal : 330 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Sposób na wspaniałe ciasto bezowe Pavlova z owocami lata. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni C. W międzyczasie ubijamy na sztywno zimne jajka

Pavlova z owocami lata – składniki:

Składniki na bezę:
– łyżka mąki ziemniaczanej
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– łyżka soku z cytryny
– 4 białka
– szczypta soli

Pozostałe składniki:
– owoce np.: winogrona, brzoskwinie, truskawki, jagody…
– 100 gram mascarpone
– 200 ml śmietany 36 %
– 2 łyżki cukru pudru

Pavlova z owocami lata – sposób wykonania:

Sposób na wspaniałe ciasto Pavlova z owocami lata. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni C. W międzyczasie ubijamy na sztywno zimne jajka – dodajemy do nich podczas ubijania szczyptę soli. Następnie po jednej łyżce stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając do czasu aż cukier rozpuści się w białku. Następnie cały czas ubijając dodajemy mąkę oraz sok z cytryny.
Wszystko miksujemy jeszcze przez dwie minuty.

Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia i rysujemy okrąg. Wypełniamy masą bezową podnosząc boki masy bezowej do góry.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika.

Po upływie pięciu minut pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy bezę w tej temperaturze przez około70 minut.

Po tym czasie nasza beza będzie upieczona. Pozostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku do wyschnięcia na około 2 – 3 godziny.

Przygotowanie kremu:
Serek Mascarpone miksujemy z cukrem na kremową, gładką masę. Ubijamy na sztywno śmietanę 36%. Mieszamy wszystko ze sobą

Tak przyrządzonym kremem wypełniamy zagłębienie w bezie. Bezę dekorujemy dowolnymi owocami.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.