Czas 50 minut Porcji 5 kcal : 245 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Pełnoziarnista makaronowa pizza z pesto i mozzar – składniki:
Sos beszamelowy :
łyżka mąki
łyżka masła
szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Sos pesto :
25 g liści świeżej bazylii
pół ząbka czosnku
30 g pestek dyni /prażone/
10 g startego parmezanu
70 ml oleju kujawskiego /z czosnkiem i bazylią
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo :
300 g makaronu świderki /pełnoziarnisty/
50 g pomidorków koktajlowych
1 ser mozzarella
szczypta oregano
Pełnoziarnista makaronowa pizza z pesto i mozzar – sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przecedzamy i odstawiamy.
Sos beszamelowy :
Masło wrzucamy na patelnię, gdy się rozpuści dodajemy mąkę, chwilkę smażymy po czym wlewamy mleko, gotujemy mieszając aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i gałką.
Sos dodajemy do makaronu, mieszamy i przekładamy do tortownicy.
Sos pesto :
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w malakserze lub moździerzu, rozcieramy. Gotowy sos wykładamy na makaron. Na to wykładamy przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę. Polewamy olejem z z czosnkiem i bazylią i posypujemy oregano. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.