Czas 60 minut Porcji 20 kcal : 315 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Piankowe kostki z winogronem – składniki:
– 2 czerwone galaretki
– 2 zielone galaretki
– 200 gram jasnych winogron
– 380 gram czekoladowych ciastek
– 200 gram masła
– 400 gram śmietany kremówki
– 400 gram naturalnego jogurtu
– 400 gram śmietany 30%
– cukier do smaku
Piankowe kostki z winogronem – sposób wykonania:
Ciastka umieszczamy w woreczku foliowym i kruszymy za pomocą wałka na drobny pył. W między czasie masło roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy do roztopionego pokruszone ciastka i mieszamy.
Powstałą w ten sposób masą wylepiamy dno foremki (użyłam foremki o wymiarach 23,5×28) i wstawiamy do lodówki an 30 minut.
Zielone galaretki rozpuszczamy w pół litra wody. 200g kremówki ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy jogurt i lekko tężejącą, przestudzoną galaretkę. Powstałą masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Identycznie postępujemy z czerwoną warstwą.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy z dodatkiem cukru pudru, masę przekładamy do szprycy.
Ciasto po stężeniu kroimy w kostkę i ozdabiamy masą ze szprycy i winogronami. Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem. Smacznego