Pieczona gęś na Świętego Marcina

Czas 40 minut Porcji kcal : 255 kalorii /100g Trudność łatwe Koszt: do 100 zł.
Pyszna gęsina na Świętego Marcina oraz każdy rodzinny obiad. Efektownie wygląda, świetnie pachnie i smakuje.

Pieczona gęś na Świętego Marcina – składniki:

1 gęś około 4 kg
1 kg kwaśnych jabłek /Antonówka lub Renata/
3 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżeczka szałwii
1 kieliszek mocnego alkoholu
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku

Pieczona gęś na Świętego Marcina – sposób wykonania:

Pyszna gęsina na Świętego Marcina oraz każdy rodzinny obiad. Efektownie wygląda, świetnie pachnie i smakuje. Najsmaczniejsze są młode 12 tygodniowe gęsi o wadze około 4 kg.

Gęś nacieramy na zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i drobno posiekanym czosnkiem. Przyprawioną gęś odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce np do lodówki.

Umyte jabłka przekrajamy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy do środka gęsi. Potrawę wkładamy do brytfanny najlepiej gęsiarki, tak aby grzbiet był na wierzchu, a pierś gęsi leżały na dnie. Dobrze położyć gęś na ruszcie, dzięki czemu mięso nie będzie przylegało bezpośrednio do brytfanki i nie będzie się przypalało. Polewamy na wierzch kieliszek alkoholu.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. C, wkładamy brytfannę z gęsią i zmniejszamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy 2 – 2,5 godziny, aż gęś się zarumieni.

Po upieczeniu uzyskamy około 1-1,5 L pysznego i zdrowego tłuszczu, którego możemy używać do smażenia.

Pieczona gęś, jak widać na załączonym zdjęciu efektownie wygląda i tak samo smakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *