Pieczone jabłka

Czas 25 minut Porcji kcal : 100 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Bardzo smaczna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świąt. Przepis przypadnie Wam do gustu bo jest niezwykle prosty.

Pieczone jabłka – składniki:

Duże jabłka ( jedno na osobę)
Miód
Łyżeczka masła
Płatki owsiane
posiekane orzechy
Rodzynki
Po szczypcie imbiru i cynamonu

Pieczone jabłka – sposób wykonania:

Bardzo smaczna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świąt. Przepis przypadnie Wam do gustu bo jest niezwykle prosty.

Odcinamy górę lub jak kto woli wierzch jabłka i wydrążamy ostrożnie gniazda nasienne.
Podgrzewamy w rondelku miód, i masło. Dodajemy kolejno płatki owsiane i chwilę gotujemy na małym ogniu. Po chwili dodajemy rodzynki, posiekane orzechy i przyprawy.

Tak powstałym farszem napełniamy jabłka, po czym układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlewamy trochę wody z waniliowym aromatem.

Jabłka pieczemy 25 – 35 minut w 190 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.