Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą

Czas 50 minut Porcji kcal : 200 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą – składniki:

Składniki na ciasto :
– 150 gram mąki pszennej
– 10 gram świeżych drożdży
– 120 gram margaryny
– 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
– łyżeczka soli

Składniki na farsz:
– 250 gram szpinaku
– 125 gram sera ricotta
– 2 ząbki czosnku
– do smaku sól i pieprz

Dodatkowo :
– jajko do posmarowania

Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą – sposób wykonania:

Ciasto: mąkę łączymy z solą i przesiewamy, wrzucamy margarynę oraz drożdże połączone ze śmietaną. Wszystko siekamy nożem, zagniatamy ciasto które wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. W rozwałkowanym cieście za pomocą szklanki wycinamy kółka – każde jeszcze dodatkowo rozwałkowujemy.

Farsz: szpinak drobno kroimy i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy.
Do szpinaku dodajemy serek ricotta.

Na środku krążka nakładamy porcję farszu, zlepiamy pierogi.
Gotowe pierogi układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 190 stopni do momentu aż się zrumienią. Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *