Czas 55 minut Porcji 15 kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Jest to uniwersalny przepis na pyszne pierniczki świąteczne. Do rondelka wkładamy miód i masło, dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika i gotujemy na bardzo wolnym ogniu.
Pierniczki świąteczne – składniki:
pół kg mąki pszennej
1,5 szklanki miodu
150 g masła
szklanka cukru pudru
opakowanie przyprawy do piernika
jajko
łyżeczka sody
szczypta soli
Pierniczki świąteczne – sposób wykonania:
Jest to uniwersalny przepis na pyszne pierniczki świąteczne.
Do rondelka wkładamy miód i masło, dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, tak by składniki rozpuściły się i połączyły ze sobą ale nie zagotowały. Gdy masa stanie się płynna studzimy ją.
Tymczasem na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z solą i sodą, do mąki dodajemy wcześniej rozpuszczoną masę z miodem i masłem, wbijamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąkę stolnicy na grubość około pół centymetra.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy za pomocą foremki lub szablonu, dowolne kształty pierniczków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie, za pomocą rozpuszczonej czekolady lub lukru.
bardzo prosty i dostępny przepis.