Pierniczki świąteczne

Czas 55 minut Porcji 15 kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Jest to uniwersalny przepis na pyszne pierniczki świąteczne. Do rondelka wkładamy miód i masło, dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika i gotujemy na bardzo wolnym ogniu.

Pierniczki świąteczne – składniki:

pół kg mąki pszennej
1,5 szklanki miodu
150 g masła
szklanka cukru pudru
opakowanie przyprawy do piernika
jajko
łyżeczka sody
szczypta soli

Pierniczki świąteczne – sposób wykonania:

Jest to uniwersalny przepis na pyszne pierniczki świąteczne.
Do rondelka wkładamy miód i masło, dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, tak by składniki rozpuściły się i połączyły ze sobą ale nie zagotowały. Gdy masa stanie się płynna studzimy ją.

Tymczasem na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z solą i sodą, do mąki dodajemy wcześniej rozpuszczoną masę z miodem i masłem, wbijamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąkę stolnicy na grubość około pół centymetra.

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy za pomocą foremki lub szablonu, dowolne kształty pierniczków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.

Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie, za pomocą rozpuszczonej czekolady lub lukru.

Jedna odpowiedź do “Pierniczki świąteczne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.