Czas minut Porcji 1 kcal : 176 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pierogi kalifornijskie na Wigilię ze śliwek, orzechów włoskich.
Pierogi kalifornijskie – składniki:
Ciasto pierogowe:
1/2 kg. mąki tortowej
1 łyżka oleju
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki gorącej wody
Zarobić ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz, sklejać ( ręcznie, lub przyrządem do pierogów).
Farsz:
30 dag śliwek kalifornijskich
ok 30dag.orzechów włoskich mielonych
1/4 kostki masła
Pierogi kalifornijskie – sposób wykonania:
1.Śliwki drobno pokroić
2. Orzechy włoskie zmielić,
3. Pokrojone śliwki włożyć na patelnię na roztopione masło
4. Wsypać większą połowę zmielonych orzechów, wymieszać i chwilę podsmażyć,
5. Zdjąć z ognia, przestudzić i nadziewać pierożki farszem
6. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
7. Przed podaniem polać masłem i posypać zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem.
Smacznego