Pierogi kalifornijskie

Czas minut Porcji kcal : 176 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pierogi kalifornijskie na Wigilię ze śliwek, orzechów włoskich.

Pierogi kalifornijskie – składniki:

Ciasto pierogowe:
1/2 kg. mąki tortowej
1 łyżka oleju
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki gorącej wody
Zarobić ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz, sklejać ( ręcznie, lub przyrządem do pierogów).

Farsz:
30 dag śliwek kalifornijskich
ok 30dag.orzechów włoskich mielonych
1/4 kostki masła

Pierogi kalifornijskie – sposób wykonania:

1.Śliwki drobno pokroić
2. Orzechy włoskie zmielić,
3. Pokrojone śliwki włożyć na patelnię na roztopione masło
4. Wsypać większą połowę zmielonych orzechów, wymieszać i chwilę podsmażyć,
5. Zdjąć z ognia, przestudzić i nadziewać pierożki farszem
6. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
7. Przed podaniem polać masłem i posypać zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *