Pierogi z farszem
Czas 40 minut Porcji 6 kcal : 239 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Jest kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie smacznego ciasta na pierogi. Możemy skorzystać z klasycznego przepisu lub wykorzystać składniki poprawiające jego miękkość i elastyczność.
Pierogi z farszem – składniki:
– 3,5 szklanki mąki tortowej
– szklanka letniej wody
– 3 łyżki oleju
– jajko
– 4 szczypty soli
ulubiony farsz
3 łyżki oleju
sól
Pierogi z farszem – sposób wykonania:
Jest kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie smacznego ciasta na pierogi. Możemy skorzystać z klasycznego przepisu lub wykorzystać składniki poprawiające jego miękkość i elastyczność.
Mój przepis możesz wykorzystać do wykonania ruskich pierogów, pierogów z mięsem, owocami, warzywami lub grzybami oraz uszek do barszczu. Uwaga podana w przepisie ilość mąki jest orientacyjna, to znaczy że ostateczna ilość dodanej mąki będzie znana podczas wyrabiania.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie rozwałkowujemy je na blacie i wykrawamy kółka literatką lub szklanką. Na wycięte kółka kładziemy ulubiony farsz i sklejamy. Przyciskamy jeszcze brzegi widelcem – można zamiast widelca użyć innej metody.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju, dzięki któremu pierogi nie będą się sklejały. Gotujemy kilka minut od ponownego zagotowania się wody w zależności jakie ciasto na pierogi preferujecie. Ja lubię ciasto aldente.
bardziej mi się podoba „wrzucamy”. jedna z wersji sprawdzonego ciasta na pierogi: jedna część gorącej wody na trzy części mąki,pierogi z takiego ciasta ładnie się sklejają