Pierogi z farszem

Pierogi z farszem

Czas 40 minut Porcji kcal : 239 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Jest kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie smacznego ciasta na pierogi. Możemy skorzystać z klasycznego przepisu lub wykorzystać składniki poprawiające jego miękkość i elastyczność.

Pierogi z farszem – składniki:

– 3,5 szklanki mąki tortowej
– szklanka letniej wody
– 3 łyżki oleju
– jajko
– 4 szczypty soli

ulubiony farsz
3 łyżki oleju
sól

Pierogi z farszem – sposób wykonania:

Jest kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie smacznego ciasta na pierogi. Możemy skorzystać z klasycznego przepisu lub wykorzystać składniki poprawiające jego miękkość i elastyczność.

Mój przepis możesz wykorzystać do wykonania ruskich pierogów, pierogów z mięsem, owocami, warzywami lub grzybami oraz uszek do barszczu. Uwaga podana w przepisie ilość mąki jest orientacyjna, to znaczy że ostateczna ilość dodanej mąki będzie znana podczas wyrabiania.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie rozwałkowujemy je na blacie i wykrawamy kółka literatką lub szklanką. Na wycięte kółka kładziemy ulubiony farsz i sklejamy. Przyciskamy jeszcze brzegi widelcem – można zamiast widelca użyć innej metody.

Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju, dzięki któremu pierogi nie będą się sklejały. Gotujemy kilka minut od ponownego zagotowania się wody w zależności jakie ciasto na pierogi preferujecie. Ja lubię ciasto aldente.

Jedna odpowiedź do “Pierogi z farszem”

  1. bardziej mi się podoba „wrzucamy”. jedna z wersji sprawdzonego ciasta na pierogi: jedna część gorącej wody na trzy części mąki,pierogi z takiego ciasta ładnie się sklejają

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.