Czas 70 minut Porcji 6 kcal : 210 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mięso zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy na wolnym ogniu aż będzie miękkie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż się lekko zarumieni.
Pierogi z mięsem – składniki:
Składniki na ciasto:
– pół kg mąki
– 2 łyżki oliwy
– letnia woda
FARSZ:
– pół kg łopatki
– 1 cebula
– bulion
– lubczyk
– sól i pieprz
Pierogi z mięsem – sposób wykonania:
Mięso zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy na wolnym ogniu aż będzie miękkie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż się lekko zazłoci.
Gotowe, miękkie mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy wraz z cebulą przesmażoną. Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem, mieszamy. Jeśli mięso jest suche, wlewamy kilka łyżek bulionu spod gotowanego mięsa.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, tworzymy z niej kopczyk a w środku robimy dołek. Wlewamy do niego oliwę a następnie letnią wodę /stopniowo/, zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.
Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka kładziemy nieco farszu i zlepiamy brzegi tworząc pierogi. Odkładamy na podsypaną mąkę stolnicy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.
Aby mięso nie było za suche dodaję zawsze 2 -3 ugotowane ziemniaki
Uwielbiam te pierogi dlatego że są takie miękkie w smaku po prostu niebo w gębie