Czas 55 minut Porcji 4 kcal : 180 kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pierogi ze szpinakiem to moje ostatnie odkrycie, przyznam, że niesamowicie smaczne.
Pierogi ze szpinakiem – składniki :
ciasto :
3 szklanki mąki
3/4 ciepłej wody
4 łyżki oleju
szczypta soli
2 żółtka
farsz :
kostka twarogu (250g)
1 opakowanie szpinaku mrożonego (400g)
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
łyżeczka masła
Pierogi ze szpinakiem – sposób wykonania :
Pierogi ze szpinakiem to moje ostatnie odkrycie, przyznam, że niesamowicie smaczne.
Szpinak rozmrażamy, cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle, dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy, następnie dodajemy szpinak i dusimy aż woda odparuje, studzimy.
Do szpinaku wkruszamy twaróg, czasami daję fetę lub mieszam i daję połowę porcji twarogu i połowę fety. Farsz przyprawiamy do smaku (musi być wyraźny w smaku) i dodajemy jajka, mieszamy.
Do miski wsypujemy produkty na ciasto, zagniatamy. Wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką na grubość pół centymetra, wycinamy krążki za pomocą szklanki. Nakładamy farsz, zalepiamy brzegi, gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko, podajemy na ciepło, na przykład z surówką