Pierś kurczaka z ananasem

Czas 45 minut Porcji kcal : 85 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Szybki i prosty pomysł na odświętny obiad, czyli pierś z kurczaka zapiekana z ananasem. Z kurczaka, ananasa i sera wyczarujesz smaczną i efektownie wyglądającą zapiekankę.

Pierś kurczaka z ananasem – składniki:

– 2 piersi z kurczaka
– ananasy z puszki
– 100 g sera
– przyprawa do kurczaka
– suszone śliwki
– sól i pieprz

Pierś kurczaka z ananasem – sposób wykonania:

Szybki i prosty pomysł na odświętny obiad, czyli pierś z kurczaka zapiekana z ananasem. Z kurczaka, ananasa i sera wyczarujesz smaczną i efektownie wyglądającą zapiekankę. Pyszne przełamanie smaków owoców i mięsa.

Piersi kurczaka tniemy wzdłuż na kilka płaskich plastrów o grubości około 1 – 1,5cm. Przecięte mięso nacieramy przyprawą do kurczaka, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Następnie kotlety z piersi kurczaka obsmażamy przez chwilę na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Tak obsmażone mięso układamy w naczyniu brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Na mięso układamy plastry ananasa, w ich dziurki wkładamy suszone śliwki.

W rozgrzanym do 180 st piekarniku pieczemy zapiekankę przez godzinę. Na kwadrans przed końcem, wierzch zapiekanki posypujemy serem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *