Pierś kurczaka z ananasem

Czas 45 minut Porcji kcal : 85 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Szybki i prosty pomysł na odświętny obiad, czyli pierś z kurczaka zapiekana z ananasem. Z kurczaka, ananasa i sera wyczarujesz smaczną i efektownie wyglądającą zapiekankę.

Pierś kurczaka z ananasem – składniki:

– 2 piersi z kurczaka
– ananasy z puszki
– 100 g sera
– przyprawa do kurczaka
– suszone śliwki
– sól i pieprz

Pierś kurczaka z ananasem – sposób wykonania:

Szybki i prosty pomysł na odświętny obiad, czyli pierś z kurczaka zapiekana z ananasem. Z kurczaka, ananasa i sera wyczarujesz smaczną i efektownie wyglądającą zapiekankę. Pyszne przełamanie smaków owoców i mięsa.

Piersi kurczaka tniemy wzdłuż na kilka płaskich plastrów o grubości około 1 – 1,5cm. Przecięte mięso nacieramy przyprawą do kurczaka, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Następnie kotlety z piersi kurczaka obsmażamy przez chwilę na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Tak obsmażone mięso układamy w naczyniu brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Na mięso układamy plastry ananasa, w ich dziurki wkładamy suszone śliwki.

W rozgrzanym do 180 st piekarniku pieczemy zapiekankę przez godzinę. Na kwadrans przed końcem, wierzch zapiekanki posypujemy serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *