Czas Wykonanie 45 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszna pierś kurczaka z ananasem, prosty i efektowny pomysł na obiad.
Pierś kurczaka z ananasem – składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
4 plastry ananasa (może być z puszki)
4 plastry sera (może być pleśniowy) takiej wielkości by pokrył kotlet
przyprawa do kurczaka
4 łyżki żurawiny
bułka tarta
jajko
olej
Pierś kurczaka z ananasem – sposób wykonania:
Filet myjemy, osuszamy, przekrajamy każdą cześć na pół tak by uzyskać w sumie 4 kotlety, obsypujemy przyprawą do kurczaka, wstawiamy na 2 godziny do lodówki by przeszedł przyprawą.
Jajko rokłócamy w talerzu. Każdego kotleta leciutko rozbijamy, po czym panierujemy w jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Usmażony kotlet kładziemy na blaszce do pieczenia i kładziemy na niego po plasterku ananasa który przykrywamy serem, zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach C.
Przed podaniem na środek każdego kotleta kładziemy kleks dżemu żurawinowego.
Podajemy z frytkami lub ryżem czy pieczywem. Pasuje do tego również sałatka grecka a takie kotlety możemy też przyrządzić na grillu.
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie 🙂 polecam do {wymoderowano reklama}
Kurczak tak posmakował, że musiałem się podzielić źródłem przepisu ze szwagierką 🙂